Временният треньор на Байерн Мюнхен Ханзи Флик направи летящ старт с четири поредни победи и голова разлика 16:0, което почти сигурно ще му осигури оставането начело на тима до края на сезона.

Нито един треньор на баварците не беше започвал толкова гръмко, което остави без думи дори изпълнителния директор Карл-Хайнц Румениге. А сред фенове и анализатори започнаха сравненията между Флик и Юп Хайнкес, който беше големият любимец на играчите.

Любопитното е, че Флик играе в Байерн под ръководството на Хайнкес от 1987 до 1990 година. И очевидно е успял да попие от подхода на Дон Юп, който безспорно беше силен психолог и мотиватор в съблекалнята.

"Ханзи говори с всеки от нас по начина, по който го правеше и Юп Хайнкес. Той винаги търси личния разговор и обръща голямо внимание на футболистите, които няма да играят в следващия мач", коментира вратарят Мануел Нойер.

Още докато беше помощник на Нико Ковач по-рано този сезон Флик беше спипан от репортерите да утешава Хави Мартинес. Испанецът, оставен извън стартовия състав за мач на "Алианц Арена", плачеше на пейката в прегръдката на Ханзи, който го утешаваше бащински.

Очевидно чисто човешките качества на Флик имат огромна заслуга той да достигне толкова бързо до сърцата на милионерите в съблекалнята. Милионери, подложени на огромен стрес заради смазващия натиск към Байерн, когато нещата не вървят.

При Флик обаче отборът не просто върви, а направо лети. Най-после беше постигнат нужния баланс, вратата буквално беше заключена, а стрелците на тима са като безпощадни снайперисти. При Ковач мюнхенци имаха поредица от 5 поредни мача, в които допускаха по 2 гола. След това дойде трудния успех с 2:1 над абсолютния дебютант в Бундеслигата Унион Берлин насред Мюнхен и срамното 1:5 от Айнтрахт във Франкфурт. И уволнението на Ковач.

Уволнение, което постави Флик временно на треньорското кормило, а се оказа, че той е блестящ пилот. Логично шефовете на клуба стигнаха до извода, че ще бъде огромна грешка, ако "временният" треньор бъде сменен с постоянен такъв. С тактическата си грамотност и с нужното отношение към футболистите Ханзи като че ли е орисан да бъде нещо повече от временно решение в Мюнхен.

"Ханзи Флик е точният човек за нас. Той вкарва настроение, общува с футболистите и показва емпатия. Усещаме, че той винаги стои зад нас и че иска да ни помага. Можем да стигнем далеч заедно", заяви наскоро головата машина Роберт Левандовски. А неговото мнение тежи много и е поредната голяма точка за наставника му.

Легендата Лотар Матеус добави: "Ханзи говори открито с футболистите, винаги е прям. Той не е емоционален като Юрген Клоп и не прави театър като Пеп Гуардиола". Халфът Леон Горецка нарича подхода на Флик "отлична социална компетенция".

"Това са само малки детайли, но ние вече играем с лекота и наслада както в офанзивен, така и в дефанзивен план", каза още Левандовски за специалиста, който вече е сравняван с Юп Хайнкес. Същият Хайнкес, под чието ръководство Байерн спечели исторически требъл през 2013 година. И тогава играчите не спираха да се хвалят, че в съблекалнята цари хармония. Хармония, която беше върната от Ханзи Флик...


Материал на Gol.bg