Байерн Мюнхен победи Борусия Мьонхенгладбах с 2:1 в дербито на 31-ия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "Алианц Арена".

Шампионите откриха резултата в 26-ата минута чрез младия си нападател Джошуа Циркзее, който се възползва от рядко срещана грешка на направилия страхотно спасяване малко по-рано вратар Ян Зомер.

Десетина минути след това дейните "жребчета" стигнаха до заслужено изравняване на резултата, което обаче се получи случайно, защото световният шампион Бенжамен Павар си вкара автогол.

През второто полувреме Байерн се поотпусна, но в 86-ата минута все пак успя да си върне аванса в резултата. Леон Горецка получи подаване от Павар в малкия пеналт и не сбърка.

Така Байерн Мюнхен събра 73 точки на върха и продължава да води с цели седем пункта на Борусия Дортмунд само три кръга преди края на сезона. Гладбах е четвърти в таблицата с 56 точки.


Десетина минути след началния съдийски сигнал се откри и първата интересна ситуация. Иван Перишич свали майсторски с гърди за Микаел Кюзанс, който веднага шутира от въздуха, но покрай дясната сглобка на вратата.

Борусия отвърна малко по-късно по прекрасен начин: влезлият като резерва на мястото на Маркюз Тюрам Емболо пусна разкошен пас към Йонас Хофман и той прати кълбото в мрежата, но системата за видеоповторение VAR маркира засада и голът беше отменен.

В средата на първото полувреме получилият шанс за изява Люка Ернандес се включи в предни позиции и завърши многоходова акция на своите, но предизвика феноменалния рефлекс на Ян Зомер.

Отново последва атака на "жребчетата", при която Бреел Емболо беше изпуснат от отбраната на баварския колос, но нападателят направи непростим пропуск отблизо с левия крак.

Така се стигна до 26-ата минута, в която стабилният Зомер допусна нетипична за високите си стандарти грешка. Той сбърка елементарен пас, подари топката на Джошуа Циркзее и младият стрелец на домакините намери опразнената врата.

Все пак Гладбах стигна до заслужено изравняване десетина минути по-късно след автогол на световния шампион Бенжамен Павар. Той не успя да реагира по най-добрия начин след центриране отдясно на Патрик Херман и заби кълбото в собствената си врата.

Веднага след почивката напрежението отново беше в наказателното поле на домакините. Мануел Нойер не успя да улови след остро центриране отляво на Бенсебайни, но след това майсторски поправи грешката си с крак. Последва силен шут на Херман, но Нойер спаси.

В средата на второто полувреме Зомер отново демонстрира феноменалния си инстинкт и се реваншира за гафа при гола на Циркзее. Швейцарецът нямаше добра видимост, но се хвърли в долния си десен ъгъл при силния изстрел на Серж Гнабри и спаси с ръка.

Байерн си върна аванса в резултата в 86-ата минута, когато защитата на Гладбах допусна груба грешка и остави Павар да центрира отдясно. В малкия пеналт най-съобразителен се оказа Леон Горецка, който не сбърка отблизо.

Още при следващата акция на гостите Ларс Щиндъл отправи много плътен удар, но кълбото прелетя покрай десния горен ъгъл.


Байерн Мюнхен - Борусия Мьонхенгладбах 2:1

1:0 Джошуа Циркзее - 26'
1:1 Бенжамен Павар - 37', автогол
2:1 Леон Горецка - 86'