Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин беше наградена със "Спортен Икар" за постижение на годината на Фондация "Български спорт". 

Юсеин изпрати най-успешната си година в спортно отношение, след като спечели европейска и световна титла в категория до 62 килограма, а освен това не загуби схватка от януари насам. 

Церемонията по награждаването се проведе днес в Национална художествена галерия. На нея присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на БОК Стефка Костадинова и много легенди на българския спорт.

"За мен е огромно удоволствие и чест да бъда част връчването на годишните награди "Спортен Икар" на фондация "Български спорт". Изпращаме може би най-силната си година от много време насам. Благодаря на всички състезатели и треньори. Тази година беше годината на Тайбе Юсеин. Благодаря ти за успехите, с които ни зарадва. Безспорно това бепе и годината на младите ни таланти, които се представиха впечатляващо на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес", каза министър Кралев.

Традицията на Фондация "Български спорт" да връчва годишните награди "Спортен Икар" датира от 1992 година, когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 25 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов като израз на признание за техните постижения. 

По време на церемонията Българският олимпийски комитет (БОК) награди всички медалисти от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и техните треньори.

Бяха отличени много олимпийски и световни шампиони и медалисти, навършили през 2018-а кръгли годишнини, сред които Нораир Нурикян, Валентин Райчев, Янко Русев, Камен Горанов, Ангел Ангелов, Диана Дудева, Димитър Златанов, Добромир Карамаринов и други.

Бяха наградени и журналистите Ваня Дерменджиева, Бончук Андонов, Тодор Шабански, Асен Минчев.

Анатоли Илиев, организационен секретар на "София - Европейска столица на спорта", получи наградата "Спортът за един мирен свят" от президента на БОК Стефка Костадинова.

Категория "Спортен Икар 2018":

Тайбе Юсеин (борба, кат 62 кг) - световна шампионка за жени от Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, без нито една загуба през цялата година

Категория "Отбор на годината":
Ансамбълът по художествена гимнастика с треньор Весела Димитрова - Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Лаура Траатс -световни шампионки за 2018 г. на 5 обръча, трето място в многобоя на Световното първенство и олимпийска квота за Токио 2020, 6-о място на 3 топки и 2 въжета от Световното първенство, европейски шампионки на 3 топки и 2 въжета, 3-о място в многобоя на Европейското първенство, 3-о място отборно заедно с девойки индивидуално от Европейско първенство, 4-о място на 5 обръча от Европейско първенство

Категория "Млад и талантлив спортист:
Александра Начева /17 г., лека атлетика/ - шампионка на Младежките олимпийски игри /МОИ/ в Буенос Айрес 2018, световна шампионка от първенството в Тампере 2018 /до 20 г./, европейска шампионка за девойки до 18 г. от Дьор 2018, участничка в Европейското първенство за мъже и жени в Берлин.

Със специални награди на Управителния съвет на фондация "Български спорт" за "Млад и талантлив спортист" се удостояват:

Мариела Костадинова /16 г / и Панайот Димитров 18 г.- двойни шампиони /акробатика, индивидуално и отборно/ от МОИ в Буенос Айрес 2018, 4-и на Световното първенство в Белгия 2018
Мария Делчева /бадминтон/ - шампионка /отборно/ от МОИ в Беунос Айрес 2018
Кирил Киров /стрелба, 18 г., микс двойка/ - шампион от МОИ в Буенос Айрес 2018
Йоана Илиева (17 г., фехтовка) - носител на два златни медала от турнирите за Световната купа на сабя за жени (до 20 г.)
Алберт Попов/21 г., ски алпийски дисциплини/ - носител на бронзов медал от Световното младежко първенство в Давос 2018, с класиране в Топ 25 на Олимпийските зимни игри в Пьочан 2018

Категория "Пробив в световния спорт":
Кирил Милов /21 г., класическа борба, кат.97 кг./ - носител на сребърен медал от Световно първенство за мъже, въпреки че участва със 7 кг по-малко лично тегло от категорията си.

Категория "Достойно представяне:
Габриела Стоева и Стефани Стоева /бадминтон/ - европейски шампионки на двойки за жени, първа европейска титла в историята на този спорт за България
Мирела Демирева /лека атлетика/ - носител на сребърен медал от Европейското първенство, трикратна носителка на сребърни медали в турнирите от Диамантената лига
Биляна Дудова /борба, кат. 57 кг/ - носител на сребърен медал от Световното първенство в Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, шампионка от Европейското първенство до 23 г. в Истанбул 2018

Категория "Впечатляващо представяне":
Стойка Петрова /бокс, кат. 54 кг/ - носител на сребърен медал от Световното първенство за жени
Ивет Горанова /олимпийско карате/ - носител на историческия първи бронзов медал от Световно първенство за мъже и жени
Явор Пешлеевски и Тодор Михалев /модерен петобой, щафета/ - носители на бронзов медал от Световното първенство в Мексико 2018, първи медал за мъже от СП за последните 17 г.
Милена Тодорова /стрелба/ - пето място на Световното първенство по стрелба /първо място при жените/ и поименна квота за Паралимпикс Токио 2020
Денислав Коджабашев /тенис на маса/ - носител на сребърен медал от Световното първенство в Лашко 2018 /10-а гр./
Йордан Бозов /баскетбол/ - капитан на БК Рилски спортист, носител на Купата на България за 2018 г. с отбора /и трета лично за него/, както и на бронзов медал от първенството на страната за 2018 г. Бозов, който е на прага на своята 40-годишнина, е определен за Най-полезен играч в мача на финала за Купата на България, въпреки че играе с частично разкъсан менискус.

Категория "Шампионско дълголетие":
Петър Стойчев (плуване) - победител в първото по рода си плуване в открити ледени води в Антрактида 2018 г. в конкуренцията на 15 плувци от 9 страни. Той победи с близо минута преднина в състезанието на 1000 м при температура на водата - 0.8 градуса, а на въздуха около - 2 градуса. Петър Стойчев, на 42 г., е един от най-успелите български спортисти, министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков. Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години /2001-2011 г./ и първият, преплувал Ламанша за време под 7 часа - 6:57.50 ч. Стойчев е световен шампион в плуването на 25 км в открити води от Шанхай 2011, носител на сребърен медал на 10 км от СП 2000,, бронзов медал от СП на 25 км Барселона 2003, участник в Олимпийските игри в Атина 2004 на 400 и 1500 м свободен стил, с бонзов медал от ЕП на 25 км Мадрид 2004, трето място на 10 и на 25 км от СП Монреал 2005 и още много други отличия.

С награда за проява на "Висок спортен дух" се награждава
Михаил Ангелов (футбол, СК "Слънце", Хасково) - роден 2008 г., състезател по футбол от 2014 г. Младият футболист е с вродено изключително тежко заболяване - артрогрипоза, ограничаваща движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа. Въпреки това състояние и незавидната перспектива, момчето проявява много висок дух, тренира и насърчава и здравите деца да бъдат активни като него, да обичат спорта и любимия футбол. Защото това развива и възпитава много важни качества, а за младия Михаил е стимул за живот.
10-годишният Ангелов беше аплодиран на крака от всички в залата и получи специален подарък - екип, от вицепрезидента на БОК Любомир Ганев.