"Трябваше да взема победата за България", заяви Биляна Дудова след успеха си с 3:0 срещу рускинята Светлана Липатова във финала на категория до 59 килограма от европейското първенство по борба в Букурещ.

Тя направи това след загуби на нейните съотборнички Миглена Селишка и Ивелина Николова.

"Усещането е страхотно, защото това ми струва много усилия. Трябваше да взема победата за България. Благодаря на треньорския щаб, на момичетата в отбора, на клуба ми и на министерството. Този медал беше труден за мен, защото лекувах травма и бях в нова категория, но се доказах отново. Имам трета европейска титла", каза тя в интервю за БНТ.

"Вече съм една от по-добрите в борбата и се радвам, че завърших първенството без загубена точка. Това показва, че заедно с треньорите вървим напред и постигаме нашите цели", добави Дудова.

"Голямата цел е да се възстановя от всички травми. Очаква ни много, много работа, за да вземем квоти", завърши трикратната европейска шампионка.

"Резултатите доказват, че България разполага с една от най-силните школи за женска борба в света, заяви треньорът на отбора Петър Касабов след трите финала на европейското първенство по-рано днес.

От тях родните националки спечелиха златен и два сребърни медала. "Колкото и нескромно да прозвучи, България е една от най-силните школи в света. Резултатите го доказват. Радвам се на всички момичета, въпреки че другите две загубиха финалите. Гордея се, че те успяха да се съберат и да постигнат този голям успех, въпреки травмите", каза той.

"От Тайбе Юсеин очаквам европейска титла. Не обичам да говоря предварително, но с тази увереност и тази стабилност, тя показва само и единствено това", продължи той в интервю за БНТ.

"В момента не сме в най-добрата ни форма. Всичко е на 80 процента и сме насочили погледите ни към световното първенство. Надявам се да успеем, защото наистина ще бъде убийствено", завърши Касабов.

Българската школа е на световно ниво, заяви спортният министър Красен Кралев след трите финала на родни състезателки на европейското първенство по борба в Букурещ.

Той добави, че отличните резултати са постигнати от сърцати момичета и талантлив треньор в лицето на Петър Касабов. 

"Изключително щастлив съм, защото българската женска борба отново печели медали. Меги и Ева също имаха шансове да вземат златото, а Биляна не даде нито една точка на противниците си през целия шампионат. Имаме шансове утре за бронз от Мими Христова и Тайбе да се пребори за златото. Тя е в невероятна форма и е една от най-добрите състезателки в световен мащаб в женската борба. Имаме много силна школа и благодаря на Петър Касабов. Вижда се, че когато си трудолюбив, можеш да постигаш резултати", заяви спортният министър в интервю за БНТ.

"Имаме много млади състезатели, а принос за това имат и треньорите, които тренират кадетите. Имаме школа, която е на световно ниво. Не знам как вървят точките за отборно класиране, но ако Тайбе вземе титлата, може би ще изпреварим украинките. Между нас и тях е отборната битка", продължи Красен Кралев.

"Можем само да се гордеем от показаното в Букурещ. Имаме сърцати момичета и изключително талантлив треньор", добави той.