Борусия Дортмунд победи Аталанта в края с 3:2 в изключително динамичен първи 1/16-финален двубой в Лига Европа, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

"Жълто-черните" изиграха много добро първо полувреме, в което справедливо се оттеглиха на почивка с попадението на най-добрия на терена Андре Шюрле.

В началото на второто полувреме обаче Аталанта заигра по-смело и нанесе два удара в рамките на пет минути чрез Йосип Иличич, който наказа изключително грубите грешки на Жереми Толян и комичния вратар Роман Бюрки.

В средата на второто полувреме сензацията Мичи Батшуай разстреля Бериша със снаряд извън наказателното поле. В добавеното време Батшуай донесе успеха на домакините след ново подаване на Марио Гьотце, като това е пети гол в три мача за белгиеца за Борусия.


Двата отбора започнаха доста предпазливо, но в шестата минута Борусия беше много близо до откриване на резултата след светкавична контраатака. Андре Шюрле се пребори за топката и пусна разкошен извеждащ пас за Марко Ройс, който излезе срещу вратаря леко вдясно, но стреля на метър покрай левия страничен стълб по земя.

Бяха изминали десетина минути игра, когато и гостите показаха зъби. Иличич пусна хитро за Кристанте в наказателното поле, но неговият удар отблизо беше блокиран от Сократис. При изпълнението на корнера Калдара получи отлична възможност, но не успя да засече отблизо.

Шюрле пробва късмета си, но спечели корнер след рикошет, а на отсрещната врата Гомес би неточно. После Мичи Батшуай се измъкна между двама бранители, намери коридор за стрелба и шутира, но право в ръцете на вратаря. Нова тупалка на Шюрле извън наказателното поле накара Бериша да спасява, а Пулишич не успя да засече на празна врата паса на Ройс почти от аутлинията.

Секунди преди да изтече половин час игра най-добрият на терена до момента Андре Шюрле откри резултата. Той получи трудно за овладяване подаване от Лукаш Пишчек в наказателното поле и първоначално не успя да овладее, но майсторски добута кълбото зад голлинията от паднало положение.

В началото на второто полувреме Аталанта вдигна оборотите и набързо успя да изравни чрез Йосип Иличич. Той се възползва от дългия пас на Спинацола в наказателното поле и грешката на Толян, след което вкара от малък ъгъл с левия крак.

Само пет минути след това италианците нанесоха втори удар след нова груба грешка в отбраната на домакините. Този път комичният вратаря Роман Бюрки изби слабо в краката на Иличич, който направи добавка на празна врата.

В средата на второто полувреме направилият невероятен дебют за Борусия Мичи Батшуай отново изригна, вкарвайки първия си гол за клуба и в евротурнирите. Той получи от Марио Гьотце, напредна и буквално разстреля Бериша със снаряд от границата на наказателното поле.

Още при следващата си атака Дортмунд можеше да сътвори и пълен обрат - Пулишич получи отдясно и опита да подаде, но топката се отби в тялото на вратаря, рикошира в тялото на американеца и излезе на метър в аут.

В заключителната част на мача и двата отбора не стигаха до чисти голови положения, но в 91-ата минута Мичи Батшуай отново избухна. Той получи от Марио Гьотце и вкара с прецизен удар по диагонала в долния ляв ъгъл.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lkakuxgCcsg" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Борусия Дортмунд - Аталанта 3:2

1:0 Андре Шюрле - 30'
1:1 Йосип Иличич - 51'
1:2 Йосип Иличич - 56'
2:2 Мичи Батшуай - 65'
3:2 Мичи Батшуай - 91'

 

Борусия Дортмунд: Бюрки, Сократис, Топрак, Толян, Пишчек, Вайгъл (Дахуд - 81'), Кастро, Пулишич (Исак - 85'), Ройс (Гьотце - 62'), Шюрле, Батшуай

Аталанта: Бериша, Калдара (Паломино - 85'), Мазиело, Толой, Хатебур, Спинацола, Фройлер, Де Роон, Кристанте, Иличич (Петаня - 89'), Гомес (Госенс - 76')