Ръководството на Борусия Дортмунд е в сериозна дилема дали да разкара неубедителния вратар Роман Бюрки, който не показва постоянство през този сезон и е сред основните виновници за издънките на отбора. 

Той се изложи в куп възлови мачове. Най-пресният пример е отпреди дни, когато швейцарецът не стоеше добре при изравнителния гол на Аугсбург за крайното 1:1. Кръг по-рано Роман отрази всичко възможно в Гладбах и постави рекорд от 11 спасявания този сезон в Бундеслигата.

Няма друг вратар, който да е записал 9 "сухи мрежи" в германския елит този сезон, но грешките му в останалите двубои са прекалено много. Засега шефовете застават зад футболиста, но телевизия Sport1 твърди, че в момента трескаво се търси нов вратар. Сред вариантите е спряганият от няколко дни Лукас Храдецки, който почти сигурно си тръгва от Франкфурт като свободен агент през лятото.

Бюрки не е уловил нето една от 11-те дузпи, които са изпълнение срещу него, като при пет от тях причината да бъдат маркирани  е самият той. 

При загубата на Борусия от Тотнъм с 1:3 в Шампионската лига през есента Бюрки получи два идентични гола в близкия ъгъл. Той се изложи и в третия кръг срещу АПОЕЛ Никозия, когато подари топката на съперников футболист.

В дербито с РБ Лапйциг в осмия кръг стражът на Борусия излезе да боксира, но се размина с топката и Марсел Забитцер изравни, преди да се стигне до успеха на "биковете" с 3:2. Така беше сложен и край на рекордната клубна серия на Дортмунд от 41 поредни мача без загуба у дома в Бундеслигата. 

Още в следващия кръг Бюрки спъна Анте Ребич в мача срещу Айнтрахт - дузпа за "орлите". Франкфуртци намалиха, а по-късно взеха и точка след изоставане с два гола. Седмица по-късно Бюрки направи нова дузпа, но този път Борусия яде голям бой от Хановер при резила с 2:4.