Борусия Дортмунд показа характер и обърна Байерн Мюнхен за победата с 3:2 (прогнозирана точно от Gol.bg) в дербито на 11-ия кръг в германската Бундеслига.

Шампионите наложиха много силен натиск още от самото начало и в 26-ата минута Роберт Левандовски откри резултата с глава, засичайки центрирането на Серж Гнабри.

Малко след почивката Марко Ройс си изработи дузпа по хитър начин и беше безмилостен от бялата точка, но три минути по-късно Левандовски върна аванса на баварците с втория си гол с глава.

Само в рамките на пет минути Дортмунд направи три много големи пропуска, но Марко Ройс се реваншира за гафовете си с много красив гол в средата на втората част и "взриви" стадион "Сигнал Идуна Парк".

В 73-та минута пък резервата Пако Алкасер наказа мюнхенци при бърза контра на своите и пълният обрат беше факт. В 95-ата минута красив гол с пета на Левандовски правилно беше отменен заради засада.

Така Борусия Дортмунд събра 27 точки на върха, докато третият Байерн остава едва с 20 пункта.


Още след само 90 секунди пред гостите се откри много добра възможност, когато Роберт Левандовски беше изведен зад гърба на защитата, но Загаду се изстреля и успя да изчисти от крака на нападателя на гостите.

В десетата минута много груба грешка на Матс Хумелс позволи на Марко Ройс да излезе сам срещу Мануел Нойер и да завърши с техничен удар, но най-добрият вратар в света за периода 2013-2016 година улови много спокойно.

Малко преди изтичането на четвърт час игра Якоб Бруун Ларсен напредна отляво и опита много хитър диагонален пас по земя към далечната греда, където Нойер изпревари Джейдън Санчо с една крачка и отново улови.

Постепенно шампионите натиснаха и следващите ситуации бяха в наказателното поле на техния противник. Франк Рибери стреля зрелищно от въздуха, но в аут, а след това Гнабри беше блокиран. Рибери отправи нов шут, но този път намери тялото на съперник.

В 26-ата минута пресата на Байерн даде резултат. Серж Гнабри центрира отдясно към границата на малкия пеналт и Роберт Левандовски вкара майсторски с глава, отказвайки да празнува срещу бившия си отбор.

До края на първото полувреме темпото спадна и Байерн създаде само още едно интересно положение, но Хитц отказа Рибери. В същото време играта на Борусия изобщо не се получаваше.

Малко след почивката реферът Мануел Грефе отсъди дузпа за домакините в една спорна на пръв поглед ситуация. Марко Ройс потърси съприкосновението и закъснелият вратар на Байерн закъсня, събаряйки противника. Ройс веднага падна, а малко след това беше безпощаден с плътен удар в десния ъгъл.

Радостта на домакините обаче беше твърде кратка, защото три минути след това Байерн си върна аванса в резултата след разходка из защитата на Борусия. Гнабри чукна с пета към Кимих, който центрира меко за Левандовски и полякът вкара с глава за втори път в мача.

Преди да изтече час игра Ройс направи втори много голям пропуск в мача. Топката стигна по някакъв начин до него след подаване на Санчо отдясно и Марко преодоля Нойер, но точно пред голлинията Мартинес се хвърли смело и блокира удара. На отсрещната врата Левандовски отново прати топката в мрежата, но правилно беше маркирана засада.

Сензационните пропуски пред вратата на Байерн продължаваха да валят! Груба грешка на Хумелс позволи на Санчо да спринтира покрай него като малка гара, след което англичанинът сервира топката назад за резервата Алкасер, който се изложи с овладяването си. Бруун Ларсен опита добавка, но не успя да уцели вратата!

Невероятно, но факт - Ройс изпорти трето добро положение в мача още при следващата акция на "жълто-черните". Този път Хакими се възползва от грешка в защитата на мюнхенци и пусна вдясно за Марко, чийто удар от движение се оказа разочароващ.

В 67-ата минута Ройс показа защо е толкова голям, изригвайки от нищото. Той се реваншира за изцепките си в дербито и вкара невероятно красиво попадение, стреляйки от движение след центриране отдясно на Пишчек.

Шест минути след това Байерн получи трети удар след бърза контраатака на Борусия. Аксел Витсел изведе резервата Пако Алкасер сам срещу Нойер и испанецът копна много технично над стража на противника.

Байерн се опита да отвърне с хубавия, но неточен удар на Томас Мюлер. След това се стигна до опасно центриране в пеналта на Борусия, но кълбото прелетя покрай гредата. Последваха минути, в които от устрема на гостуващия отбор не беше останало нищо и рурци спокойно отбраняваха аванса си.

За да бъде драмата пълна, в 95-та минута невероятно попадение с петичка на Роберт Левандовски беше отменено заради засада при центрирането на Кимих отдясно.


Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 3:2

0:1 Роберт Левандовски - 26'
1:1 Марко Ройс - 49', дузпа
1:2 Роберт Левандовски - 52'
2:2 Марко Ройс - 67'
3:2 Пако Алкасер - 73'

 

Борусия Дортмунд: Хитц, Аканджи, Загаду, Пишчек, Хакими, Вайгъл (Дахуд - 46'), Витсел, Санчо, Ройс, Ларсен (Дилейни - 82'), Гьотце (Алкасер - 59')

Байерн Мюнхен: Нойер, Хумелс (Зюле - 65'), Боатенг, Алаба, Кимих, Мартинес, Горецка, Мюлер (Вагнер - 82'), Гнабри (Ренато - 74'), Рибери, Левандовски