Борусия Дортмунд удари Борусия Мьонхенгладбах с 2:1 в дербито на 17-ия кръг в германската Бундеслига, възстановявайки аванса си от девет точки на върха в таблицата преди зимната пауза. 

"Жълто-черните" откриха резултата в 42-ата минута чрез Джейдън Санчо, но в добавеното време на първата част послужилият си непозволено с ръка Кристоф Крамер изравни.

Правдата все пак възтържествува десетина минути след подновяването на играта, когато Марко Ройс заби 11-ия си гол за сезона след втората асистенция в мача на Марио Гьотце.

Лидерът Борусия Дортмунд събра 42 точки, докато "жребчетата" остават с 33 пункта на втора позиция. В събота първенецът Байерн Мюнхен има възможност да се доближи отново на шест точки зад рурци, ако спечели гостуването си на Айнтрахт.


Срещата на стадион "Сигнал Идуна Парк" очаквано започна с домакински натиск, но действията на рурци бяха по-скоро хаотични и плод на голямо желание, отколкото на проблемни за съперника действия. Преди да изтече десетата минута включилият се в атака Хакими отправи силен удар, но кълбото мина покрай лявата греда.

Торган Азар получи леко вляво в наказателното поле при първата по-сериозна акция на гостите, но неговият опит за остро подаване срещна тялото на съперников футболист. На отсрещната врата Дортмунд буквално матира противника чрез Герейро и Алкасер, но изведеният сам срещу Зомер Марко Ройс стреля в обсега на вратаря!

Домакините имаха претенции за дузпа заради неволна игра с ръка на останалия в гръб Оскар Вендт, но реферът правилно прецени, че отсъждането на наказателен удар би било грешка. После Алкасер стреля от движение, но доста встрани от целта.

В 42-ата минута "жълто-черните" откриха резултата след много бърза контраатака, която изглеждаше притъпена в един момент. Марко Ройс спринтира отляво и подаде на влезлия като резерва Марио Гьотце, който чукна вдясно за Джейдън Санчо. Англичанинът се позабави, но след това направи рязка крачка и реализира по диагонала с помощта на левия страничен стълб!

В добавеното време на първата част Гладбах отвърна на удара, макар и с непозволени средства. Световният шампион Кристоф Крамер си свали топката с глава, игра с ръка и простреля Бюрки. Протестите на домакините не дадоха резултат и противоречивият арбитър Феликс Цвайер зачете попадението.

В началото на второто полувреме момчетата на Люсиен Фавре сътвориха нова много добра атака, при която Гьотце върна хитро за Герейро, но той беше блокиран. 

В 54-ата минута обаче нямаше прошка и капитанът на рурци Марко Ройс върна аванса на своите в резултата. Всичко започна от Санчо, който навърза няколко играчи на съперника и пусна вдясно за Гьотце, който записа втора асистенция с хубаво подаване по земя към далечната греда. Там Ройс се хвърли и засече с върха на обувката си.

Десет минути след това Ройс отново демонстрира класата си, но този път нямаше късмет. Той завъртя топката по брилянтен начин от фаул, но кълбото срещна левия страничен стълб!

Четвърт час преди края на редовното време Бюрки потанцува по нервите на феновете на Дортмунд, когато позволи топката да се отбие в страничната греда при слабия удар от нищожен ъгъл на влезлия като резерва Траоре, но топката излезе в аут.

До края на мача и двата отбора не предложиха нищо наелектризиращо, защото домакините уплътняваха много добре пространствата към вратата си, а гостите не успяваха да сътворят нищо креативно. Марко Ройс и компания също не изглеждаха толкова устремени в офанзивен план.

 

Борусия Дортмунд - Борусия Мьонхенгладбах 2:1

1:0 Джейдън Санчо - 42'
1:1 Феликс Цвайер - 45' + 1
2:1 Марко Ройс - 54'


Борусия Дортмунд: Бюрки, Топрак, Вайгъл, Пишчек, Хакими, Витсел, Дилейни, Герейро (Ларсен - 93'), Санчо (Волф - 92'), Ройс, Алкасер (Гьотце - 34')

Борусия Мьонхенгладбах: Зомер, Байер, Щробъл, Вендт, Джонсън, Крамер (Хофман - 68'), Нойхаус (Кюзанс - 82'), Закария, Херман (Траоре - 73'), Азар, Плея