Таранът на Ювентус Марио Манджукич изглежда все по-близо до изненадващ трансфер в Борусия Дортмунд. Според медиите в Германия босовете на вестфалци ще направят всичко възможно да вземат хърватина по препоръка на съветника си Матиас Замер.

Преди близо година изпълнителният директор на Борусия Ханс-Йоахим Вацке бе заявил, че Марио е "безспорен топ-нападател от световна класа, страхотен тип". Босът бе добавил, че няма как да види снайпериста в Дортмунд, тъй като Ювентус не иска да го продаде. 

Сега ситуацията е коренно различна, защото новият треньор на "старата госпожа" Маурицио Сари смята да използва Кристиано Роналдо на върха на атаката, като португалецът ще бъде подпомаган от Дъглас Коста и Пауло Дибала по крилата. А мястото на Марио се очертава да бъде на пейката.

Хърватинът вече е наясно със съдбата си и затова започва да се оглежда за нов отбор. А най-добрият възможен избор за него изглежда Борусия Дортмунд, който публично заяви, че иска да детронира Байерн Мюнхен през новия сезон.

Рурци направиха гръмки трансфери и привлякоха Нико Шулц, Торган Азар, Юлиан Брандт, Матс Хумелс и таланта на Барселона Матеу Морей. Очакванията са Манджукич да бъде поредното бижу в битката с бившия му отбор Байерн.

Въпросът е дали Манджукич ще намери място в схемата на треньора на Борусия Люсиен Фавре, чийто договор беше удължен наскоро. Швейцарецът играе с "лек" нападател и използва на върха на атаката Пако Алкасер или Марио Гьотце. Марио е друг тип играч - видимо тежък център.

При шампионските амбиции на Борусия отборът се нуждае и от такъв тип играч, защото всеки мач е различен. И Фавре ще може да избира футболистите си според противника. Без съмнение "жълто-черните" имат проблеми при високите топки и това се видя ясно в Der Klassiker с Байерн през април, когато баварците смазаха съперника с 5:0.

Тогава над всички беше Матс Хумелс. Буквално и преносно. Защитникът откри резултата с глава, обираше практически всички топки във въздуха и отправи пет удара с глава само за първото полувреме. Сега той вече е в Дортмунд, но отборът ще стане още по-силен във въздуха с Манджукич.

Не трябва да забравяме също така, че хърватинът е биткаджия, който не пести сили и постоянно притиска защитниците на съперника с лудо тичане. Той познава отлично Бундеслигата, защото игра по два сезона във Волфсбург и Байерн от 2010 до 2014 година. На финала в Шампионската лига през 2013 година вкара (на снимката) именно на Дортмунд за триумфа на баварците с 2:1.

И докато почти всички играчи на Борусия никога не са ставали шампиони през живота си, включително капитанът Марко Ройс, Манджукич има общо 9 национални титли във визитката си. С психика и игра на чудовище, Марио изглежда като човекът, който може да сложи край на доминацията на Байерн в Бундеслигата. Доминация, започнала през 2013 година с любезното му съдействие...


Материал на Gol.bg