Тотнъм стигна до минимален успех с 1:0 над Манчестър Сити в първа среща от 1/4-финалите на Шампионска лига, играна на стадион "Тотнъм".

Двубоят се движеше доста равностойно през първото полувреме, а футболистите на мениджъра Пеп Гуардиола имаха перфектна възможност да поведат в резултата още в 13-ата минута, след като получиха правото да изпълнят дузпа, но Серхио Агуеро пропусна от бялата точка.

През втората част "шпорите" останаха без основния си футболист Хари Кейн. Нападателят получи контузия в глезена след сблъсък с Фабиан Делф. Това обаче не повлия на психиката на домакините и те стигнаха до победата с гол на Хьон-Мин Сон (78'), който зарадва всичките 60 044 зрители по трибуните на новия стадион на лондончани.

Така Тотнъм спря серията на Сити от 14 поредни двубоя без загуба във всички турнири. Реваншът на "Етихад" между двата отбора е на 17 април (сряда) от 22:00 часа българско време.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ExuXE7NIayM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Гостите поеха инициативата в първите минути на срещата, владеейки топката в средата на терена, но първата опасност бе на сметката на "шпорите". В 8-ата минута Муса Сисоко проби отляво и центрира към точката на дузпата, където чакаше Деле Али. Футболистът отигра атрактивно от воле, но топката мина високо над напречната греда.

В 13-ата минута футболистите на Сити получиха правото да изпълнят дузпа, след като ръката на Дани Роуз пресече удара на Рахим Стърлинг. Съдията Бьорн Кайперс се консултира с VAR и посочи бялата точка. Серхио Агуеро се нагърби с отговорността, но пропусна. Юго Лорис демонстрира страхотен нюх и спаси.

В 24-ата минута Хари Кейн получи прекрасно подаване в наказателното поле. Необезпокояван, нападателят се завъртя и стреля по диагонала към вратата. Едерсон обаче показа страхотен рефлекс и парира удара.

В 39-ата минута Агуеро се пребори за топката и опиата късмета си с удар от далечно разстояние. Изстрелът на аржентинеца обаче не затрудни Лорис, след като кълбото мина покрай лявата греда.

В 42-ата минута Дани Роуз получи добра възможност да открие резулата от пряк свободен удар леко вдясно от вратата. Опитът му намери рамките на вратата, но попадна директно в ръцете на Едерсон. Така първото полувреме приключи без голове.

Двата отбора започнаха доста настървено втората част и си размениха по една опасност в разстояние на броени секунди. Първо Рахим Стърлинг стреля от добра позиция, но Лорис спаси, а малко след това Хьон-Мин Сон отправи мощен снаряд от далечно разстояние, но топката мина на сантиметри от лявата греда.

В 56-ата минута Тотнъм остана без основния си футболист Хари Кейн. Нападателят получи контузия в глезена след сблъсък с Фабиан Делф и бе заменен от Лукас Моура.

В следващите минути нито един от двата тима не можеше да поеме инициативата, като защитните линии на манчестърци и лондончани не позволяваха да се стигне до опасност.

В 76-ата Стърлинг успя да пробие и да подаде към Давид Силва, който се намираше в удобна позиция в пеналтерията. Испанският халф шутира, но ударът му бе париран от Ян Вертонген.

В 78-ата минута прекрасна индивидуална изява от страна на Хьон-Мин Сон завърши с удар от малък ъгъл. Едерсон имаше слаба видимост и закъсня с реакцията си, позволявайки на топката да мине под неговия плонж.

В добавеното време на срещата двата отбора пропуснаха по една възможност да си отбележат и срещата приключи без повече голове.

Тотнъм - Манчестър Сити 1:0

Голмайстор: Хьон-Мин Сон (78')

Тотнъм: Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Сисоко, Уинкс (Ваняма 81'), Али (Йоренте 86'), Ериксен, Сон, Кейн (Моура 58')
Мениджър: Маурисио Почетино

Сити: Едерсон, Уолкър, Отаменди, Лапорт, Делф, Фернандиньо, Гюндоган, Д. Силва (Де Бройне 89'), Марез (Сане 89'), Стърлинг, Агуеро (Жесус 71')
Мениджър: Пеп Гуардиола

Лондон, стадион "Тотнъм"
Съдия: Бьорн Кайперс
Жълти картони: Роуз (Тотнъм); Лапорт, Марез (Сити)