Шампионската лига - eдин турнир с толкова много магия.

И тази година бяхме свидетели на битки, обрати и емоции, които никой друг турнир не би могъл да ни предложи. Остана малко, но може би най-интересното тепърва предстои.

Четири отбора със славно минало, с прекрасни футболисти. Четири отбора, гладни за този трофей. Пътят бе труден, но те го извървяха и сега ще мерят сили помежду си.


Реал Мадрид.

Безспорно запазената марка на турнира. Този отбор притежава 9 трофея във витрината си, печели първите 5 издания на турнира, което го прави единствения отбор с такова постижение. Може би техният глад за купата е най-голям, защото това ще ги направи и единственият отбор с двуцифрена сума от трофеи. Техният път беше доста тежък до тук.

Първо се паднаха в група съставена буквално само от шампиони. Не успяха да я спечелят, но все пак излязоха от нея и се натресоха на друг фаворит в турнира. На 1/8-финалите жребият им отреди мегадуел с Манчестър Юнайтед. Англичаните мачкаха здраво във Висшата Лига, но истинският тест беше именно срещу четата на Жозе Моуринио.

Бяхме свидетели на здрави битки, но за съжаление и на слабо съдийство, което донякъде помрачи насладата от двубоите на тези 2 велики отбора. Все пак Реал прескочиха, макар и с много мъка 1/8-финалите. Пътят ги отведе в Турция в спор за място на 1/2-финал с Галатасарай. Наглед лесен жребий. И в Испания белите взеха аванса, който ги пращаше на 90% на 1/2-финалите. В Истанбул мачът беше протоколен и макар загубен с 3:2 Реал е на крачка от Уембли.

Барселона - най-добрият отбор в света.

Барса спечели турнира през 2006, 2009 и 2011 година. Но по-интересното е, че освен отпадането през сезон 2006-2007 от Ливърпул на осминафиналите, каталунците достигат във всеки сезон досега до тази фаза на турнира. И ако я премитат, след това те го печелят.

Ерата Гуариола отмина, но сега Барса е не по-малко опасна. Преднината в Испания пред Реал и Атлетико е стряскаща.

В групата си нямаха проблеми с класирането, но на 1/8-финалите се изпречи 7-кратният европейски клубен шампион. Макар и осакатен Милан си е Милан и го доказа в първия мач печелейки с 2:0 и поставяйки Меси и компания пред немислимото, а именно отпадане още на 1/8-финалите. Резултат, който не беше преодоляван досега в реванша.

Но знаем, че Барса постави редица рекорди през последните години и именно те бяха отборът, който може да се справи с подобно предизвикателство. Направиха го и то как - прегазиха Милан на Камп Ноу по категоричен начин.

След това жребият ги прати в Париж срещу изгряващия отбор на ПСЖ. Отборът на Карло Анчелоти бе пълен със звезди, но да преминеш през набралата скорост Барселона си беше равносилно на подвиг. Първата среща във Франция предложи футбол от най-висока класа и парижани доказаха на Европа, че ще имат важна роля в турнира на шампионите през следващите години. Играха като равен с Барса и дори можеха да измъкнат победата, но всичко щеше да се реши на негостоприемния Камп ноу.

Там с липсата на Лео Меси Барса изглеждаше някак безидейна и предвидима. След включването му, макар и контузен, отборът си промени облика и вкара. Все пак ПСЖ могат да са горди със постигнатото. За първи път от 15 години бяха сред 8-те най-добри отбора на континента и отпаднаха от Барселона. По-важното бе, че го направиха без да загубят. Но сега се готвят за нов суперсблъсък.

Борусия Дортмунд -
отборът заплаха за грандовете.

Германците може би са най-симпатичният отбор за неутралните фенове. Този отбор освен че спечели последните 2 титли на страната си, биеше Байерн където го хване. Но да се върнем към турнира на шампионите.

Попаднаха в група с Реал, Манчестър Сити и Аякс. Все отбори със сериозна класа. Кой ли очакваше, че ще спечелят тази група? Ами освен феновете на отбора за други не се сещам. Направиха го по невероятен начин. Не допуснаха нито една загуба и във всеки мач показваха прекрасен футбол.

На 1/8-финал вече се говореше за Дортмунд като за нежелан съперник , защото те си го заслужиха. Жребият ги прави на дуел с Шахтьор. Сериозен противник, който беше във фазата на елиминациите за сметка на действащия шампион на Европа.

И макар първият мач да постави под леко съмнение качествата на Дортмунд за нещо голямо през сезона, в Германия те отново опровергаха критиците си с категорична победа. Оставаше едно единствено нещо - да покажат. Шампионски дух и непоколебима психика. Е, направиха го и то как.

На 1/4-финала съперник бе Малага - приятната изненада на турнира. Отбор, който вече никой не подценяваше. И докато многото пропуски на жълто-черните не им позволиха да си тръгнат от Испания с аванс, трябваше всичко да се решава в Германия. Е, станахме свидетели на историческа вечер. Видяхме всичко!

Съдиите удариха по една тесла и на двата отбора, но тези два отбора направиха най-страхотния мач през сезона в турнира и който го е гледал, ще го помни дълго време. Борусия Дормунд победи с 2 гола в добавеното време. Това бе шампионският дух, който трябваше да бъде показан на света и от който Борусия се нуждаеше , за да седи като равен с равен на 1/2-финалите с три европейски гиганта. И те го направиха!

Байерн Мюнхен - претендентът за новия крал на Европа.

На мюнхенци им се събраха много разочарования през последните 3 години. Бяха загубени 2 финала, 2 титли в Германия и отборът беше победен 5 пъти подред от Борусия Дортмунд. Нещо нетипично за този отбор.

С убийствена лятна селекция, промени в ръководството и изключителна дисциплина, Байерн се превърна в истинско страшилище. Сега вече се поставят на едно стъпало с Реал и Барса.

И защо да не е така - те играят страхотен футбол. Мачкат всеки съперник с игра и резултат и трудно можем да кажем как Байерн може да бъде спрян. С вече осигурена титла в Бундеслигата и финал за купата, момчетата на Юп Хайнкес са насочили цялата си мощ в спечелването на така желаната 5-та купа на европейските шампиони.

Интересното при тях е, че като гости играят с огромно самочувствие и поставят под натиск съперниците си в собствените им домове. Единствената загуба на Байерн далеч от Алианц Арена през сезона е в Беларус от БАТЕ - колкото и странно да звучи това.

След като спечелиха своята група урните им отредиха за съперник английския Арсенал.
С доста колеблив сезон Арсенал не беше в най-добрата си форма, но за всички бе ясно , че в Европа "артирелистите" се представят на доста високо ниво. Очакваха ни доста интересни сблъсъци. Първият от тях беше в Лондон. Всички знаем какво се случи тогава. Арсенал беше съсипан. Байерн беше с единия крак на 1/4-финалите.

Мачът в Германия се очакваше да не бъде особено труден, но се оказа, че още нищо не е приключило. Байерн изиграх може би най-слабия си мач през сезона и макар статистиката да бе в тяхна полза, трябваше да треперят до последната минута. И така въпреки загубата те си осигуриха място сред най-добрите 8.

Там ги чакаше Ювентус. Отново тежък съперник. Шампионът на Италия бе крайно мотивиран да се докаже и да спъва фаворитите по пътя към трофея. Челси бе изхвърлен от турнира и именно това изстреля Юве към мечтите за нещо голямо. Но Байерн си беше взел поука вече и подходи изключително отговорно и с уважение към съперника. Резултатът бе общо 4:0 в двата мача и Байерн бе на 1/2-финал.


Жребият при 1/2 финалите отреди две испано-германски двойки, които ще спорят за място на Уембли. Байерн-Барселона и Дортмунд-Реал.

Предстоят ни много тежки битки между 4-те най-заслужили отбора на стария континент.
Отбори, които минаха през какво ли не, за да бъдат тук.

Сега предстои най-трудното, но трябва да са горди с постигнатото, защото всички искат да са на тяхното място.

А за нас феновете остава да подкрепяме любимите отбори и да мечтаем, че след малко повече от месец, любимците ни ще излизат от тунела на митичния Уембли.