Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов даде интервю пред fakti.bg, в което говори за лятната селекция, за запазването на треньорския състав и още няколко теми.

- На какво отдавате факта, че през последните сезони в ЦСКА се смениха толкова много треньори? Защо никой от тях не успя да се задържи за период от поне 3-4 години, в които да наложи футболните си идеи?
- Може би се получава така заради желанието на клуба винаги да бъде водещ, да бъде първи, да печели купи и титли, а това в последните години ни убягва на нас. Може би от това е продиктувана честата смяна на треньори. Преди по-малко от месец се взе решение да се гласува доверие на даден треньор повече време и може би това ще бъдат хората, на които ще се гласува повече време. Добри Митов е млад, перспективен треньор и с помощта на такива светила като Люпко Петрович и Димитър Пенев, защо да не му гласуваме доверие за повече време? Ясно е обаче, че в ЦСКА винаги нещата зависят от резултатите. Много неща са важни, а особено в ЦСКА търпимостта от ръководството и публиката е по-чувствителна и по-ниска.

- Селекцията също е в ход. Привлякохте няколко нови футболисти. Интерес буди шотландецът Тони Уот, тъй като играчи от подобна националност много рядко идват в България. Ще успее ли да се адаптира към родната действителност?
- По принцип това винаги е трудност. За всеки чужденец, дали идва от Острова, дали идва от Южна Америка, навсякъде има различни нрави, различни традиции. Тук нашата действителност, балканската, е много специфична, и то не само във футбола, но и в начина живот. Не е лесно на футболистите да се адаптират в България, но ние имаме опит в това да адаптираме бързо играчите и да може да се предоставят най-добрите условия, което да спомогне за разгръщане на притежавания от тях потенциал. От тази гледна точка аз не се притеснявам. Мисля, че треньорите и екипът в клуба ще го адаптират бързо.

- Разполагате с богат опит в реализацията на трансфери, футболистите от кой континент или конкретна държава най-бързо успяват да се адаптират към България?
- Най-бързо се адаптират играчите от балканските страни, страните около нас. Така е, защото ни е сходен манталитетът, футболът по принцип е феномен, един и същ е навсякъде, така че хората, които умеят да играят добре, нямат проблем да се адаптират. Няма нещо специфично, но играчите, които се привличат от Сърбия, Македония и Хърватска, много бързо се адаптират към нашия начин на живот тук.

- Каква е стратегията на ЦСКА за входящите и изходящите трансфери? И какъв е профилът на треньора, който искате да е начело на отбора?
- Не е тайна, че аз играх в Германия. Моите виждания и разбирания са свързани с тези в Германия. Поради това аз се опитвам да работя по техен модел. Това се отнася до начина, по който правим селекцията. Гледаме също клубът да се гради по немски модел, да има дисциплина и всичко да бъде коректно към всеки в него.

- По-голям оптимист ли сте за отбора в настоящия момент спрямо миналата година по това време?
- Мисля, че сега направихме навреме селекцията. Взехме нужните футболисти, имаме no-голяма креативност в атака и смятам, че това ще ни донесе успех. Аз съм привърженик на атакуващия футбол и съм на мнение, че той освен атрактивен е и по-печеливш в момента. Пример за това е Манчестър Сити и специално Гуардиола. Начинът, по който той работи, му донесе успехи в три различни държави. Гуардиола стана шампион и в трите държави, в които беше. Само Шампионската лига му убягна с Байерн Мюнхен и в момента му убягва със Сити, но в едно дълго първенство неговият атакуващ стил на игра е винаги печеливш.

- Идва ли моментът, в който ЦСКА ще успее да детронира Лудогорец?
- Ние и в последните две години бяхме способни, но просто други фактори повлияха на нещата. Аз мисля, че ние им бяхме напълно равностойни, дори ги превъзхождахме.

- Под други фактори имате предвид съдийството?
- Не е само съдийството, съществуват и други фактори освен него. Видяхте какво се случи в последните два мача от първенството, те бяха показателни.

- Вие сте във футбола от много години, какви според вас са причините българският национален отбор по футбол да е в това трагично състояние? Загубихме от Чехия и Косово, а след втория мач Йордан Лечков за пореден път заяви, че БФС няма вина за резултатите и състоянието на националния отбор...
- Аз не мисля точно като него. Именно случващото се през последните две години в българския шампионат влияе и на националния отбор, и на целия български футбол. Заради загубата от нас Франция реорганизира целия си футбол. В резултат на тази реорганизация само след 4 години станаха световни шампиони с много млад отбор. При нас вече колко време се бави тази реорганизация? Не съм съгласен с Лечков. Това са само оправдания, които ги слушаме от него вече много години. Във всеки цикъл се говорят едни и същи думи от него. Нека да смени плочата и да каже нещо различно.