Шампионът при мотоциклетистите Сам Съндърланд отпадна от рали Дакар след инцидент в четвъртия етап. Британецът катастрофира и бе евакуиран с хеликоптер. По-късно стана ясно, че Съндърланд е получил контузия в гърба и не може да продължи.

Британецът с КТМ водеше в генералното класиране при мотоциклетистите, а след неговото оттегляне лидерската позиция пое французинът Адриан ван Беверен с Ямаха. Беверен спечели четвъртия етап с дължина от 330 километра, финиширайки за време 4 часа, 8 минути, 23 секунди.

Втори при моторите остана друг представител на Франция - Ксавие де Султре с изоставане на 5:01 минути, а трети е австриецът Матиас Валкнер на 7:10 минути.

В генералното класиране ван Беверен пое лидерската позиция с аванс от 1:55 минути пред Пабло Кинтанила от Чили.

В автомобилната надпревара също не мина без инциденти. 40-годишният футболен треньор Андре Вилаш-Боаш катастрофира и бе откаран в болница за прегледи. Бившият наставник на Порто, Челси и Тотнъм се движеше 43-и в етапа, но удари пясъчна дюна със своята Тойота и участието му в надпреварата приключи.

Французинът Себастиан Льоб с Пежо спечели четвъртия етап при автомобилистите с време 3:57:53 часа.

Втори остана испанецът Карлос Сайнц също с Пежо, с изоставане от 1:35 минута, а трети е Стефан Петерханзел (Пежо) на 3:16 минути след победителя. 

Защитаващият титлата си Петерханзел остава начело в генералното класиране с общо време 10:36.07 часа, следван от Льоб на 6:55 минути и Сайнц на 13:06 минути.