Още по темата

 

Още по темата

 

Математическите модели се използват, за да се ориентираме в процеса, да предскажем как ще се развива и евентуално да видим какъв е резултатът от мерките, които взимаме. Това заяви проф. Михаил Константинов в "България сутрин".

Според него кривата на настоящото заболяване до голяма степен повтаря предишни епидемии. 

"Особеностите около този вирус отдавна са известни и те го правят толкова опасен. Смъртността му е висока, но не най-високата възможна. Проблемът е, че хората много дълго могат да го носят без да проявят симптоми", допълни още той. И прогнозира, че пикът на епидемията ще бъде в близките 20 дни и след това ще затихне.

"И някъде в края на август или началото на септември би трябвало броят на заразените и починалите рязко да спадне, тогава може да говорим за край на това, което ни се случва", каза още проф. Константинов.

По думите му параметрите в България са много добри в сравнение с останалите държави.

"Заразените, да кажем, не са ги хванали всички. По отношение на смъртността сме 45% по-добре от средното за света и от 20 до 200 пъти по-добре от някави много добре развити западни държави", коментира проф. Константинов пред Bulgaria ON AIR.

В момента Китай е на 60-то място по смъртност. България е близо по смъртност да Китай и е на едно от последните места, допълни той. По думите не само България е с такава ниска смъртност, но всички източноевропейски държави.

Той беше категоричен, че това, което става в Европа и САЩ, е многократно по-лошо от това, което е било в Китай.