648 са случаите в България, регистрирани с коронавирус, съобщи на сутрешния брифинг ген. Мутафчийски.
Няма нова област на заразени в страната, съобщава Dnes.bg.

Съпоставено с броя на изписаните и броя на загиналите, активните случаи в България са 560, които са с инфекция. С 24 са се увеличили положителните случаи на коронавирус у нас, като от тях 12 души са в болница.

15 са новите случаи в София, в Кърджали - 2, в Пазарджик - 1. Трима са във Велико Търново. Там става въпрос за семейство, живеело в Англия, сред които има и 9-годишно дете. Засега заболяването при тях протича с лека симптоматика, а семейството е в изолация. С по 1 човек има още в Бургас, Смолян и Сливен.

36 са заразените медици. Още три медицински лица са новозаразени - санитар от "Пирогов", работил в отделението с пациенти с коронавирус, лаборантка от РЗИ Кърджали, която също е работила със заразени и санитарка от МБАЛ Кърджали, от неврология, която няма данни да е контактувала с положителни пациенти.

Излекувани са 62-ма човека. Починали са двама - жена на 44 години в Сливен, която в последните 8 години е била на хемодиализа. Другият случай е от преди два дни в Пирогов, но се е изчаквала пробата, която е потвърдила наличие на коронавирус. Така общо 14 мъже и 12 жени са починали у нас от COVID 19.

Средната възраст на смъртните случаи е 64 години. В болница се намират 231 човека, като 32-ма от тях са в интензивни отделения. Ген. Мутафчийски обясни, че в последните дни има множестов акции във връзка с преодоляване на кризата на общинско ниво. Редица инициативи има в Бургас, Добринище и други градове.

Ген. Мутафчийски призова хората да си останат по празниците у дома, защото това е единственият начин да не се заразят с коронавирусна инфекция. Той също така изрази тревога, че с повишаването на температурите се наблюдават множество групи от хора, обикалящи улиците.

"Това е много обезпокоително. Ще предложим задължително носене на маски на определени места", каза още ген. Венцислав Мутафчийски.