Финландският пилот на "Мерцедес" Валтери Ботас даде най-бързо време в първото свободна тренировка преди Гран при на Азербайджан във Формула 1.

Ботас постигна време от 1:44.242 минути по улиците на столицата Баку и остави на 0.035 секунди зад себе си пилота на "Ред Бул" Даниел Рикардо.

Австралиецът, който триумфира в Гран при на Китай преди две седмици, обаче успя да впечатли с представянето си със супермеките гуми и даде сериозна заявка, че и през този уикенд ще бъде сред фаворитите за челните места.

С трето време в първата тренировка остана пилотът на "Форс Индия" Серхио Перес. Мексиканецът бе с 0.833 секунди по-бавен от Ботас, но за сметка на това изпревари други пилот на "Мерцедес" - световния шампион Люис Хамилтън.

Британецът остана четвърта позиция на 0.958 секунди зад Ботас, а челната петица бе допълнена от французина Себастиан Окон с "Форс Индия".

Тренировъчната сесия завърши с катастрофа, макар и не сериозна, за пилота на "Ред Бул" Макс Ферстапен, но въпреки това холандецът даде шесто време.

Пилотите на "Ферари" Себастиан Фетел и Кими Райконен далеч не успяха да покажат най-доброто от себе си и се наредиха едва 10-и и 15-и съответно. Изоставането и на двамата бе над 2 секунди спрямо това на победителя Ботас. По-късно днес предстои и втората свободна тренировка.