Люис Хамилтън неочаквано спечели Гран При на Азербайджан във Формула 1, след като надпреварата отново предложи емоции, събития и обрати. 

Мерцедес бе на път към двойна победа, тъй като Валтери Ботас водеше, но спука гума в края и отпадна. Кими Райконен с Ферари остана втори, а трети сензационно завърши Серхио Перес с Форс Индия. 

Лидерът Себастиан Фетел с Ферари остана едва 4-и, след като водеше през по-голямата част от състезанието. В края атакува за победата, но допусна грешка и не успя да се качи на подиума. 

Той загуби и лидерството в шампионата, като има 66 точки, докато Хамилтън е със 70. Трети вече е Кими Райконен с 45. 

Състезанието ще се запомни и с невероятната битка между пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Дани Рикардо, сблъсъка между тях и отпадането им. 

Както се очакваше инцидентите в първия тур не закъсняха. Фетел остана начело пред Хамилтън и Ботас, докато зад тях първо Сергей Сироткин беше притиснат от две коли и отпадна, а след това Кими Райконен блъсна Естебан Окон, което означаваше кола за сигурност. Алонсо пък се оказа със спукани 2 гуми. 

Кими обаче успя са продължи и след като носът му бе сменен, на автомобила му бяха поставени най-твърдите гуми, което означаваше, че ще кара до края без нова смяна. Алонсо някак си се добра до бокса, макар и на две гуми и след смяна на носа също поднови борбата с най-твърдите гуми. 

Състезанието бе подновено в началото на 6-ата обиколка, като Фетел остана пред Хамилтън, а зад тях Верстапен и Сайнц изпревариха Дани Рикардо и го пратиха 6-и. Сайнц натисна здраво Макс и го атакува на няколко пъти, но холандецът успя да запази позицията си. 

В челото Фетел бързо дръпна на 3,5 секунди пред Люис, който пък бе на 2,5 пред Ботас. В 9-ата обиколка Сайнц успя да изпревари Верстапен, а веднага зад тях Хюлкенберг мина пред Рикардо. Двата автомобила на Рено бяха изключително бързи и това се потвърди, след като и Хюлкенберг изпревари Макс и зае 5-ото място. За негово съжаление обаче той отпадна в 11-ата обиколка, след като спука гума и се удари леко в стената. 

Верстапен пък очевидно имаше проблеми с батерията и бе по-бавен, но успя да остане пред Дани Рикардо, въпреки че двамата леко се докоснаха, след като холандецът пое огромен риск и двамата не отпаднаха по чудо след катастрофа помежду си. 

Фетел не успяваше да се откъсне на повече от 3-3,5 секунди пред Хамилтън, докато Райконен бе стигнал до 8-о място, докато Шарл Льоклер със Заубер вървеше 7-и. Сайнц пък загуби рязко скорост заради гумите си и сложи най-твърдите гуми в 16-ата обиколка. В същия тур Хамилтън сбърка на 16-и завой и изоставането му скочи на 4,5 секунди. Кими пък бързо излезе 6-и. 

Люис блокира предна лява гума на спирането за завой №1, загуби над 3 секунди и бе ясно, че трябва да спре в бокса за смяна, което се случи в края на 22-ата обиколка. Хамилтън сложи най-твърдите гуми, като се върна трети, на 29 секунди от лидера, но пък близо до него бе Макс Верстапен. 

В 27-ата обиколка Рикардо пак атакува Макс, който обаче отново успя да отбие атаката, макар и пак да рискува сериозно удар между двамата. Фетел пък оставаше на пистата с комфортен аванс, като влезе за смяна в 31-ата обиколка. Всичко мина по план и Себ се върна втори, на цели 8 секунди пред Хамилтън, което и му отвори пътя към победата. 

В 35-ата обиколка Дани Рикардо най-после изпревари Макс, който този път нямаше какво да направи и в крайна сметка прие поражението си. Ботас оставаше обаче на пистата, като бе на 11 секунди пред Фетел и на 18,7 пред Хамилтън.  

В 38-ата обиколка Рикардо влезе за смяна, като сложи най-меките гуми, които обаче бяха най-бързите. Обиколка след това през бокса на Ред Бул мина и Макс и успя да излезе отново пред съотборника си Рикардо. 

Кулминацията в битката между тях обаче настъпи в 40-ата обиколка. Рикардо атакува, Верстапен смени траекторията си на два пъти, което е забранено и австралиецът го удари отзад, което означаваше отпадане и за двамата и кола за сигурност. 

Случилото се обаче се оказа идеално за лидера Ботас. Всички водачи минаха за смяна на гуми, което обаче означаваше, че лидер остава Валтери пред Фетел и Хамилтън. В 43-ата обиколка, зад колата за сигурност, Ромен Грожан напомни за себе си, като изпусна колата и се заби в стената, което доведе до допълнително забавяне. 

Колата за сигурност се прибра 4 обиколки преди края и надпреварата бе подновена. Фетел атакува Ботас, но блокира гуми и изпусна завоя и загуби още 2 позиции, като остана зад Хамилтън и Райконен. Невероятно!

Но това не бе всичко. Ботас спука задна дясна гума, след като мина през отломки на пистата и не само чу загуби шанса за победа, но и отпадана. Перес пък мина пред Фетел за трето място. Хамилтън обаче бе лидер!

Себ натисна Перес, но не успя да го изпревари и остана четвърти в края. Хамилтън обаче спечели, а втори завърши Кими Райконен.  

В точките влязоха още Карлос Сайнц, Шарл Льоклер донесе 6-о място на Заубер, Фернандо Алонсо, Ланс Строл, който донесе първи точки на Уилямс, Стофел Вандорн и Брендън Хартли.