Мерцедес показаха добра скорост в първата свободна тренировка преди Гран При на Испания и дадоха надежди на феновете си, че ще бъдат на доста по-добро ниво в надпреварата. 

Въпреки че тази сесия не е най-показателната за състоянието на силите, Валтери Ботас оглави класирането, като изпревари с повече от 8 десети съотборника си Люис Хамилтън. 

Добрата новина за Сребърните стрели бе и това, че те постигнаха времената със средно твърдите гуми, докато третият Себастиан Фетел, който бе на една десета от Люис, бе с най-меките и по-бързи гуми. 

Доста отбори очаквано въведоха много промени по колите си, като най-значими бяха те при Макларън и Ред Бул. Макс Верстапен бе четвърти за Биковете, но Дани Рикардо катастрофира. Австралиецът излезе от пистата на четвърти завой и се заби в предпазните гуми. 

"За радост повредите не са големи. Освен това той използва старото предно крило, така че е късметлия" заяви Кристиан Хорнер. 

Кими Райконен даде пето време, а Фернандо Алонсо с променения Макларън бе 6-и. Доста слабо се представиха двата Уилямса, като в единия седна Роберт Кубица, а в другия бе Ланс Строл. Те остана последни на 3,3 и 4,6 секунди изоставане.