Люис Хамилтън остави Мерцедес на върха в Каталуния, след като бе най-бърз във втората свободна тренировка преди неделната надпревара. Разликите до останалите обаче, бяха доста малки. 

Британецът изпревари само със 0,133 хилядни Дани Рикардо с Ред Бул. Макс Верстапен бе трети, а Себастиан Фетел едва четвърти, на повече от 3 десети изоставане. 

Интересното за сесията бе, че отново средните по твърдост гуми даваха по-добри резултати, което ще направи стратегиите в утрешната квалификация и състезанието в неделя изключително интересни. 

Валтери Ботас, който бе най-бърз в първата сесия на обед, остана 5-и, докато 6-и завърши Кими Райконен. Финландският пилот на Ферари обаче, прекрати по-рано участието си, след като получи повреда в двигателя, който изпуши в един момент и пилотът се прибра в бокса, като пропусна последните 35 минути от тренировката. 

Въпреки първата позиция на Хамилтън обаче, пилотите на Ред Бул показаха много високо темпо в дълга серия от обиколки, а и предвид очакваното подобрение при Ферари, които най-вероятно не разкриха пълните си възможности, битката в събота и неделя ще е много здрава. 

Тренировката предложи някои леки инциденти, като Люис и Фетел излязоха от пистата, а в края Серхио Перес едва не загуби една от гумите си и трябваше да спре встрани. 

Пилотите на Макларън Стофел Вандорн и Фернандо Алонсо дадоха 9-о и 12-о време, като тимът показа наистина интересен нос на автомобилите, който включваше 3 отвора за отвеждане на въздуха - два по-малки и един по-голям.