Даниел Рикардо с Ред Бул спечели по безапелационен начин квалификацията преди Гран При на Монако утре. Австралиецът бе неудържим, като подобри рекорда на пистата още два пъти и даде време от 1:10.810, единственият, който слезе под минута и 11 секунди. 

Себастиан Фетел с Ферари изостана на малко повече от 2 десети и също ще бъде на първа редица. Трети остана Люис Хамилтън с Мерцедес, а до него ще стартира Кими Райконен с другата кола на Скудерията. 

Още в началото стана ясно, че Макс Верстапен няма да може да участва в квалификацията, тъй като се оказа с повредена скоростна кутия от катастрофата си в третата свободна тренировка и това означаваше, че ще стартира последен утре. Това естествено бе сериозен удар за Ред Бул. 

Дани Рикардо обаче нямаше проблеми и оглави класирането в първата сесия. Разликите в нея бяха доста малки, като силно се представиха пилотите на Макларън Стофел Вандорн и Фернандо Алонсо, както и Сергей Сироткин с Уилямс. Отпаднаха Брендън Хартли с Торо Росо, Маркус Ериксон със Заубер, Ланс Строл с Уилямс и Кевин Магнусен с Хаас. 

Във втората фаза от Мерцедес излязоха с вторите по твърдост гуми - ултрамеките с идея да стартират утре с тях, но първите им бързи обиколки ги извадиха от Топ 10 и се наложи да се върнат към хипермеките, за да подобрят позицията си, което и стана. 

Рикардо отново бе най-бърз, но Райконен и Фетел бяха много близо до него. Напред продължиха и двете коли на Форс Индия, което бе интересно, както и Пиер Гасли с Торо Росо. Отпаднаха обаче Нико Хюлкенберг с Рено, Стофел Вандорн с Макларън, Сергей Сироткин с Уилямс, Шарл Льоклер със Заубер и Ромен Грожан с Хаас. 

В третата фаза Рикардо направи рекордната си обиколка още в началото и бе ясно, че няма как да бъде изпреварен. Фетел първоначално изостана с малко от Хамилтън, но след това подобри сериозно времето си и зае второто място. 

След Хамилтън и Райконен, на трета редица се подредиха Валтери Ботас с Мерцедес и Естебан Окон с Форс Индия. След тях останаха Фернандо Алонсо с Макларън, Карлос Сайнц с Рено, Серхио Перес с Форс Индия и Пиер Гасли с Торо Росо.