Люис Хамилтън с Мерцедес ще започне от първа позиция утрешното състезание за Гран При на Канада във Формула 1. 

Британецът изпревари със съвсем малко съотборника си Нико Розберг и ще гони 5-и успех в Монреал. Триумфът бе 53-и за него в квалификация и ще му даде възможност да намали още от пасива си срещу Розберг, който е 24 точки. 

Себастиан Фетел с Ферари бе близо до Мерцедес, но съумя да стигне само до трето място. До него на втора редица ще бъде Даниел Рикардо с Ред Бул, който изпревари съотборника си Макс Верстапен, докато Кими Райконен остана 6-и. 


В началото всички пилоти напуснаха рано бокса заради опасенията, че може да завали и завъртяха бързи обиколки, които да им помогна да продължат напред. Почти всеки използва гуми ултрасофт, а Розберг, Хамилтън, Фетел и Райконен нямаха проблеми да заемат първите места. 

Нико бе най-бърз, но разликите бяха малки. В един момент дъждът стана по-сериозен, а в края Рио Харянто се удари в предпазната стена и на практика ликвидира освен своите шансове и тези на Джолиън Палмър, Паскал Верлайн, Маркус Ериксон и Фелипе Насър да продължат напред. Кевин Магнусен изобщо не стартира заради катастрофата си вчера и ще бъде на последна редица заедно с Харянто. 

Във втората фаза половината пилоти излязоха веднага, но с идеята да използват сухите гуми, защото дъждът бе съвсем слаб. Фаворитите изчакаха, но Карлос Сайнц се удари в стената на шампионите и това доведе до прекъсване на сесията малко повече от 3 минути след началото и. 

При подновяването на битката няколко минути след това, вече и водещите пилоти стартираха. Дъждът явно спря, така че отново гумите ултрасофт бяха най-използвани. Хамилтън бе едва с 18 хилядни по-бърз от Розберг в челото. Битката за топ 10 бе оспорвана, като извън третата фаза все пак останаха Серхио Перес с Форс Индия, Дженсън Бътън с Макларън, Дани Квят с Торо Росо, Ромен Грожан с Хаас и естествено Карлос Сайнц, които заеха местата от 11-о до 16-о. Алонсо обаче отново успя да мине напред. 

В третата фаза пилотите на Мерцедес слязоха под 1 минута и 13 секунди като разликата между тях отново бе минимална – 62 хилядни в полза на Хамилтън. Верстапен пък бе трети пред Фетел. Германецът все пак успя да излезе трети в края, на по-малко от 2 десети от първия. Розберг пък допусна грешка и нямаше как да подобри резултата на Люис. 

„Можех да бъда и по-бърз, но и това се оказа достатъчно. Утре със сигурност ще бъде интересно, но без съмнение това е най-добрата позиция да стартираш“ коментира Хамилтън. 

Рикардо се пребори за четвъртото място в последните момент, като мина пред Макс. Кими Райконен бе едва 6-и, а десетката допълниха Валтери Ботас и Фелипе Маса с Уилямс, Нико Хюлкенберг с Форс Индия и Фернандо Алонсо с Макларън.