Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности. С най-добрите и талантливи от вас ще изготвим и специални блиц-интервюта.

Днес публикуваме нов материал на Илиян Койчев, който прави втора част от анализа си на това как се представят българските футболни отбори в социалната мрежа Facebook

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Вижте ТУК първата част от анализа на Илиян Койчев

В първата встъпителна част на моя анализ за представянето на българските отбори в социалната мрежа Facebook, аз ви запознах с показателя “средна ангажираност на публикация”. Спрямо този показател определих най-добре представящите се отбори във Facebook в световен мащаб спрямо този показател за месец декември (с данни към 17.12.). След уместна забележка от страна на читателите на gol.bg, сега правя уточнение какво представлява показателят.

Средната ангажираност на публикация се получава, като ангажираността за всички публикации (харесвания/реакции + споделяния + коментари) се раздели на броя публикации. Именно този показател ще разгледаме за топ 6 на българските отбори в социалната мрежа, като ще видим кой е шампионът в това отношение. В рамките на предишната статия класирах футболните клубове у нас по критерия “харесване на страницата”, а челната шестица беше следната:

1.Лудогорец - 97 959 харесвания
2.Берое - 69 455 харесвания
3.Левски - 68 842 харесвания
4.ЦСКА 1948 - 43 423 харесвания
5.Ботев - 40 173 харесвания
6.ЦСКА-София - 34 157 харесвания

Именно за тези челници ще направя и сравнение съобразно критерия “средна ангажирност на публикация”, като ангажираността на всички техни публикации до 27.12. ще бъде разделена на броя на публикациите от името на страницата. Средната ангажираност би могла да бъде равнозначна на среден брой души, които извършват съответно действие (харесване, споделяне, коментиране) върху публикация на страницата на футболния отбор. Така ще пресметна и процентния дял на средния брой ангажирани спрямо общия брой харесали страницата.

Към 27.12.2017

Отбор / Средна ангажираност на публикация / Харесвания на страницата / Средна ангаж. на публикация към харесвания на страницата (%)

ЦСКА-София / 1307 / 34843 / 3.75
ЦСКА 1948 / 1056 / 45471 / 2.32
Левски / 363 / 69062 / 0.53
Лудогорец / 273 / 97955 / 0.28
Берое / 141 / 69425 / 0.20
Ботев / 113 / 40170 / 0.28

Данните и показателите, събрани и съответно изчислени от автора, показват недвусмислено, че макар ЦСКА-София далеч да не е отборът с най-много харесвания (шести по този показател), то във Facebook получават изключително внимание по отношение публикациите. Коментирах в предходната статия, че отборът има далеч по-малко почитатели в официалната си страница от потенциала си. Facebook страницата на ЦСКА-София е лидер по “средна ангажираност на публикация” заради комплексната активност на своите привърженици под формата на коментари, споделяния и харесвания.

Отборът е лидер и в другия показател, пресметнат горе, като 3,75 % от харесващите страницата са ангажирани средно на една публикация на Facebook страницата. Особено внимание ще обърна на ЦСКА 1948, който е плътно по петите на съименника си на база и на двата критерия. Немалка част от публикациите на страницата на клуба имат платено разпространение, което няма как да бъде отчетено и влиза в изчисленията. Предвид интересния и провокативен стил на някои от публикациите, ангажираността с тях се получава също и чрез конфронтация с фенове на другия ЦСКА. 

Левски София е трети в класацията и по двата показателя. “Сините” изостават от двата ЦСКА, но също разполагат със сериозен потенциал за увеличаване на своята фен база във Facebook. Друг факт, който следва да бъде отчетен - Левски залагат изключително много и успешно при това на видео съдържание в своята страница. На живо се излъчват мачове на юношеските и детските състави, както и друго видео съдържание, чиито гледания не са предмет на настоящия анализ. Когато потребител се включи към страницата с цел да гледа определен мач, едва ли се сеща за натискане на бутона “харесвам”. Така тези гледащи потенциално дърпат Левски в статистиката за целите на анализа тук.

Лидерът по харесвания Лудогорец изостава в основните показатели и причините за това може да се търсят в подробното отразяване на събитията от клуба, които невинаги срещат максимално внимание от Facebook феновете му. Така голямата ангажираност от някои публикации (свързани например с жребия за Лига Европа и Милан, както и мача за Купа на България с ЦСКА-София) се притъпява от публикациите за n-тия поред гол във вратата на Дунав или от гола на някой футболист за Лудогорец-2 в мач от Втора лига. Нормално е тези постове да не срещат голям интерес от харесалите страницата, което влияе на резултатите от анализа.

Берое и Ботев изостават на база среден ангажимент на публикация, но в процентно отношение имат сходни резултати с Лудогорец. И двата отбора напредват в организацията на съдържанието на своите Facebook страници, но са далеч от интерактивността на съперниците. Нужен е още по-добър контент мениджмънт, като например отразяване по по-атрактивен начин срещите на живо, създаване и споделяне на собствено видео съдържание, както и подтикване на активност в страниците на база състезания с награди или др.

Материал на Илиян Койчев