Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме нов материал на Иво Тонков, който пише за дербито между Лудогорец и ЦСКА (1:0).

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

Наред с усмивките и победите, вървят сълзите и загубите. Така е в спорта, така е и в живота. ЦСКА загуби гостуването си в Разград (0:1) - неочаквано за едни, както и очаквано и желано за други. 

В последно време доста суперлативи се изписаха по адрес на ЦСКА, но на "Армията" трябва да умеят да понасят и критиките, особено когато са от свои. Най-вече от тези, които обичат безумно отбора - феновете. Специалистите са ясни - те са под път и над път, с лопата да ги ринеш.

Трагедия не трябва да се прави, ЦСКА е в играта за титлата - с две точки пред Лудогорец и на една зад лидера Левски, за който първото място е като подранил сняг през лятото, който скоро ще се стопи.

Какво показа ЦСКА в Разград? По-скоро въпросът е какво не показа. Не показа добрите неща от мачовете, които изигра от началото на сезона. Не показа, че е по-добър от Лудогорец на този етап. Нямаше аргументи, честно казано. 

Единственият аргумент на армейците беше този на трибуните, където червеното море заля града от Делиормана и демонстрира нагледно как изглежда любовта и красотата. За Сектор "Г" отдавна всичко е казано и написано. Няма какво да се добави, освен че агитката израства все повече и е вдигнала летвата много високо. С десанта си в Разград и представянето си на трибуните, армейските фенове дадоха отговор на наставника на Лудогорец Пауло Аутуори, който търсеше публиката в сблъсъка на шампионите със Зрински в Лига Европа. Видя нагледно как стоят нещата в България.

И ние видяхме как са нещата у нас в последните години - за пореден път. Видяхме как действат съдиите, как ти вадят душичката с памук, а треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро с право сподели, че не е нормално в едно първенство постоянно да се дискутира съдийството и да се оправдават с него. Уви, Булгаристан!

След медийните атаки в последно време срещу ЦСКА, сега пак се чуха някои неточни и дори, меко казано, жлъчни коментари по адрес на 31-кратния шампион на България. Странно защо преди сблъсъка не се акцентира и не се коментира в студиото на Диема (а и не само там) колко червени картона са вдигнати на футболисти на ЦСКА в последните няколко двубоя срещу лудогорци.

Видя се и как вместо жълт картон за Светослав Дяков в първата минута, се дава такъв малко по-късно на Кристиян Малинов. Как халфовата линия на червените е декорирана в жълто и по елегантен начин се "избиват зъбите" на футболистите в червено.

Да, ЦСКА знае как се играе в Разград, знае и как ще се играе занапред в първенството. И трябва да свикне с тази мисъл. На привидно слабия в този двубой тим на Нестор Ел Маестро и само два опасни удара към вратата на Орлите - на Стивън Перейра с глава през първото полувреме и "кацналата" върху гредата топка след изстрел на Тиаго от фаул през втората част, с това се изчерпаха опасностите за домакините. И към всичко това като се прибави съдийството, картинката се избистря доста.

И двата отбора играха в четвъртък мачове в евротурнирите, но все си мисля, че на червените не им беше достатъчно времето за почивка и за възстановяване след сблъсъка със здравите датчани от ФК Копенхаген. Тук ръководството трябваше да подходи по различен начин - да поведе психоатака, както се прави в последните сезони срещу ЦСКА. Да се поиска отлагане на двубоя за понеделник, примерно.

Трябваше да се намери вариант чартърът на ЦСКА да кацне във Варна и да се позиционира отборът някъде в региона - Разград, Шумен или Русе, за да не се налага да се идва до София и след това пак към другия край на България. Дребни детайли, които е хубаво да се преосмислят предварително. 

И така стигаме до самия мач, в който в антигерой се превърна вратарят на ЦСКА Витаутас Черниаускас. Разбира се, че ако не беше влязло попадението на Вандерсон, то можеше да има друго, тъй като такива бяха реалностите на терена. Действията на Черниаускас, който беше доста критикуван през миналия сезон за хазартната му игра с крака, бяха идиотски, от което пострада отборът, а негативите се изсипаха върху му като лавина на Еверест. 

Моето мнение за ситуацията се припокрива с това на един мой приятел и армеец - Асен Стефанов, който ако не друго, то поне малко разбира от вратарство, както самият той обича да се изразява. По обясними причини. В една ситуация Черниаускас допусна няколко груби грешки - при спасяването на удара на Вандерсон, той не последва топката, демонстрирайки миг несигурност, разколебали него и хората от ариергарда в червено.

Продължи да тича след футболиста на противника, вместо да се върне и да покрие вратата си, а при така създалата се ситуация, той не "ескортира" Вандерсон до последно извън наказателното поле (където можеше и да го фаулира, ако се наложи), а го остави да се обърне и да отправи удар към вратата, превърнал се в последствие в гол. Който се оказа и решаващ и който направи така, че от средата на първото полувреме Лудогорец да овладее още повече инициативата и да съхрани преднината си без особени проблеми.

И към този акцент можем да прибавим проблемите в отбора на ЦСКА - Божидар Чорбаджийски извън групата, трайно контузените Жоржиньо и Енрике, Николай Бодуров бавен, независимо от някои добри изблици на моменти, Едвин Джеси останал резерва, тъй като все още го боли крака, Кирил Десподов слаб и не случайно заменен от Евандро, като същото важи и за Рубен Пинто и Борис Секулич. Тиаго отново не на своята силна позиция...

След като колата се обърне, пътиша много. Но тук е моментът да се замислим защо Ел Маестро на започна с двама нападатели - Мауридес и Евандро, които да тормозят отброната в зелено и ЦСКА да бъде по-агресивен в атака.

И възниква още един въпрос - вратарският. Защо Данте Стипица все още не започва титуляр, след като се твърдеше преди това, че е много добър и с добри качества, даващи му възможност да облече червената фланелка, както и каква е ситуацията с другия вратар - Георги Китанов.

ЦСКА изпусна златна възможност да натрупа преднина от 8 точки пред Лудогорец, но не и без помощта на рефера Николай Йорданов, който винаги получава наряд за този сблъсък, когато има притеснения. Той не изгони Козмин Моци и не отсъди дузпа за червените. А румънецът накрая успя да си покаже рогата - да провокира публиката на ЦСКА, което от своя страна изкара извън нерви Мауридес. Май само бразилецът осъзнава на този етап как се воюва за ЦСКА и не случайно бързо спечелил сърцата на феновете.

Мауридес трябваше и да отвърти някой друг шамар на Моци, който все още има колебания кой е ЦСКА и срещу кой отбор играе. Е, в близко време сигурно ще му се избистрят нещата на румънския провокатор, който и с малкото мозък, който има, продължава да се прави на остроумен. Както и някои други, на които трябва да бъде даден урок. Но не само по история, а и по обноски.

Иво Тонков, специално за Gol.bg