Легендарният голмайстор на Аякс и на Холандия Марко ван Бастен смята, че друга легенда на клуба закопава колоса от Амстердам.

"Йохан Кройф предизвика уволнението на много треньори, президенти подаваха оставка, а надзорният съвет се срина", изригна ван Бастен в своята колонка във футболно списание. 

"Всичко стана както той бе планирал, но какъв е резултатът? Той има власт в Аякс, но никога не се вясва. Клубът се оставя да бъде използван от него."

"Имахме спор как да бъде ръководен клубът и той превъртя, а тонът му ме изненада. Каза ми: "Един ден ще ме разбереш." Е, аз чакам вече няколко години, но все така нищо не разбирам."

"Догодина нов генерален директор в Аякс ще бъде Едвин ван дер Сар. Той е чудесно момче и беше голям вратар. Той изкара курс в университета на Кройф и очевидно това е било напълно достатъчно за една толкова важна позиция", добави ван Бастен.

Любопитното е, че до този момент Марко минаваше за един от хората на Кройф. Именно Крал Йохан е имал тежката дума, когато ван Бастен беше назначен за национален селекционер през 2004 година  и за наставник на Аякс през 2008 година.