Президентите на ФИФА и УЕФА – съответно Сеп Блатер и Мишел Платини, получиха жестоки наказания от Етичната комисия на световната футболна централа, предаде Reuters.

Двамата нямат право да се занимават с футбол в продължение на осем години, като забраните влизат в сила веднага. Блатер и Платини бяха признати за виновни за "нелоялно плащане" на швейцареца към французина на почти 2 милиона евро през 2011 година.

Президентите категорично отричат да са виновни и настояват, че не са нарушили Етичния кодекс на ФИФА. Те твърдят, че плащането е било част от споразумение за извършена работа между 1998 и 2002 г., когато Платини е бил нает като консултант на Блатер.

Това обаче го няма черно на бяла – под формата на писмен договор, а наскоро Блатер заяви, че двамата са сключили "джентълменско споразумение". Плащането обаче се извършва девет години по-късно, което усъмни комисията.

Парите се изплащат докато швейцарецът търси подкрепа за четвърти мандат начело на ФИФА, а Платини гласува именно за швейцареца. Така двамата са обвинени в конфликт на интереси, невярно счетоводство и нарушаване на Етичния кодекс.

Според BBC, Блатер и Платини още могат да обжалват санкцията си. 

Ето и становището на Комитета по етика към ФИФА.

"Съдебната камера на Комитета по етика, председателствена от г-н Ханс Йоахим Екерт, изключва от футбола г-н Блатер, както и на г-н Мишел Платини, вицепрезидент и член на Изпълнителния комитет на ФИФА и президент на УЕФА. Продължителността на наказанието трае 8 години, като забраняваме на лицата да упражняват каквито и било дейности свързани с футбола - административни, спортни или всякакви други, на национално и международно ниво. Забраните влиза в сила веднага.", заявява категорично камерата.

"Наказанието е заради това, че г-н Блатер е превел 2 милиона швейцарски франка през февруари 2011 година на г-н Платини. Блатер, в позицията си на президент на ФИФА, е одобрил този паричен трансфер, който е абсолютно нелегален и няма никакво правно основание, съгласно писмения договор подписан между двете страни през 25 август 1999г. Нито в писмената си декларация, нито при личното му изслушване, г-н Блатер успя да посочи някакво законно основание за този транфер. Твърдението му, че споразумението за паричния превод между двамата е било устно, е определено като неубедително и отхвърлено от камерата.", посочват от Комисията.

Четете тук всички новини за отстраняването на Мишел Платини и Сеп Блатер!