42 процента от головете в българската Първа лига до момента са отбелязани от чужденци, показва изследване на статистическия център CIES Football Observatory в изследване на 27 европейски лиги. Лигата, която е най-силно зависима от легионерите, е тази на Кипър, където 86.7 процента от попаденията са дело на легионери. Веднага след тях са турската Суперлига и английската Висша лига съответно с 80.7 и 68.8 процента. В това отношение българското първенство заема 18-о място в Европа.

Най-нисък е този процент е в Украйна (25.5%), Сърбия (27.6%), Израел (27.9%) и Чехия (30.4%). Най-нисък процент в лигите от топ 5 е Франция с 35.6 процента. За всички тези страни обаче си има логика. В Украйна и Сърбия финансовата ситуация в клубовете не позволява да се наемат масово играчи отвън. Израел има ограничение за ангажиране на максимум 6 чужденци, докато чехите по традиция разчитат на местни играчи, без значение дали имат финансови възможности или не. Световният шампион Франция пък е най-големият производител на таланти в света в момента.

В българското първенство на 1-о място е естествено Лудогорец, чиито 96.2 процента от головете са дело на легионери. На обратният полюс е Витоша (Бистрица), при които всички голове са реализирани от българи. В европейски мащаб 100 процента от головете са вкарани от чужди попълнения в отборите на АЕК (Ларнака, Кипър), Ризеспор (Турция) и Сеница (Словакия). Само местни бележат при Атлетик (Билбао), Покши (Унгария), Гинган (Франция) и Витоша (Бистрица).

В английската Висша лига най-зависим от чуждестранните си попълнения е Уулвърхямптън, който има 97.4 процента от головете си от тях. На-другия край на таблицата е Лестър, който има само 20.5 процента голове от чужденци. В италианското калчо на върха е Дженоа с 93.8, а най-малко помощ от чужбина използва Фрозиноне, чиито едва 5 на сто от головете вкарват външни футболисти. В Испания с реализаторските умения на Лео Меси и Луис Суарес Барселона категорично държи първата позиция с 91% , а на дъното е Атлетик (Билбао).