Българският футболен съюз направи първи стъпки за въвеждането на системата VAR в родното първенство. Експерти от FIFA и IFAB пристигнаха в България за специален двудневен семинар, на който бяха обсъдени възможностите и действията, които следва да предприеме съюзът по проекта.

Тибо Найсен (IFAB),  Михаел Бьослер (Обучение на съдии, ФИФА) и Бхавешан Мооргхен (Иновации и технологии, ФИФА) разясниха детайлно ходовете за въвеждане на VAR и запознаха българския екип с условията, на които трябва да отговаря проектът.

Подробно дискутирани бяха изискванията за обучението на съдиите за работа със системата, изискванията за избора на техника и използване на технологията, условията, на които българските стадиони трябва да отговорят и критериите, които БФС трябва да спази, за да получи финално одобрение за използването на VAR.

Първата среща по проекта ще бъде последвана от изготвяне на план, в който ще бъдат заложени конкретни срокове, разпределение на функции и отговорности. Разработката ще бъде регулярно съгласувана и консултирана с експертите на международните футболни институции.

Амбицията на БФС е системата да бъде използвана за първи път в плейофната фаза на Първа лига през 2021 година.