Административният директор на Локомотив Пловдив и бивш топсъдия у нас и в Европа Атанас Узунов даде кратко интервю пред „Тема Спорт“ за футболната ситуация в страната в условия на криза и в частност за реферите.

Г-н Узунов, как сте в тези дни на извънредно положение?
– Благодаря добре. Спазвам указанията и уплътнявам свободното време. Предполагам, както всички българи.

Как ще коментирате решенията на БФС от понеделник за евентуален рестарт в началото на май?
– Чакаме и ще видим какво ще стане. Никой не може да гадае какво ще се случи. Каквото и да предполагаме, жестоко се лъжем. Мисля, че решенията на УЕФА в крайна сметка ще изиграят крайна и важна роля. Големите футболни нации също са в неведение затова как ще завършат първенствата си и дали това въобще ще се случи. А що се отнася до Локомотив Пловдив, там има хора, които да коментират тези неща.

Колко тежко ще се отрази всичко това на клубовете?
– Всички се надяваме да е по-малко, но и това е в сферата на предположенията и догадките. Футболът е свързан с икономиката и производството на собствениците. Когато те не изкарват пари, няма и за клубовете. Нещата са навързани. За да се плащат заплатите на футболистите, парите трябва да идват отнякъде. Възможно е и спонсори да се оттеглят. Техните бизнеси също са зависими. Така че ситуацията е извънредна и непредвидима.

Как ще рефлектира кризата върху съдийството? Заговори се за намаляване на съдийските такси…
– По принцип в България съдиите имат и други професии. Не разчитат само на съдийството. У нас то не е професионално, а е по-скоро хоби, ако мога така да го кажа. По отношение на таксите, Съдийската комисия е тази, която трябва да каже как ще се процедира.

Може ли да се говори за отлагане на конгреса, който е след два месеца и половина, след като така и така засега няма обявени кандидати?
– Мисля, че е рано за такава мярка, но да се надяваме, че до 7 юни нещата ще са по-разумни. Пандемията ще отмине и ще се върнем към нормалния си начин на живот. В момента просто не могат да се правят никакви дългосрочни планове и сметки.

Като цяло, има ли възход в българското съдийство в последно време?
– Възход има само в част от съдиите. Олицетворение на тях е Кабаков, който получава все по-често наряди за големи мачове в Европа. У нас има трима-четирима съдии на топниво. Другите тепърва трябва да влизат в това русло, което се изисква за българския футбол.

Осъзнават ли клубовете не само у нас, а и по света пред какво са изправени?
– Мисля, че да. За всички ще е трудно. Не говоря само за футбола. Знаете какви са договорите на футболистите в големите клубове и първенства. За какви суми става въпрос. Няма да е лесно и на такива клубове като Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Барселона, Байерн, Реал Мадрид, въпреки че са машини за правене на пари. Предполагам, че ще има намаляване на заплатите. Виждате, че в някои клубове у нас и по света самите футболисти декларират вече готовност за намаляване на заплатите.

Като близък и до политиката, какво ще се случи със строежите на стадионите в Пловдив?
– Нещата са замразени. Мисля, че в момента светът се променя и въобще не му е до спорта. Въпросът е да се спаси нацията, колкото се може по-бързо.