Хърватия и Англия направиха самоубийствено равенство 0:0 в мач от Лигата на нациите, игран в Риека.

Големият печеливш от този резултат е Испания, чийто отбор има пълен актив от 6 т., докато "шахматистите" и островитяните спечелиха дебютната си точка в новия турнир.

Мачът се игра пред празни трибуни, което се отрази на качеството му. Гостите могат повече да съжаляват, че не спечелиха, защото създадоха по-чистите голови положения. 

Ерик Дайър нацели греда през първото полувреме, а след почивката попадение на Хари Кейн беше отменено за засада. Преди това и звездата на Тотнъм нацели страничния стълб.


Атаката на домакините поведе Анте Ребич, а Иван Перишич и Андрей Крамарич действаха по крилата. Халфовата линия беше съставена от звездното трио Лука Модрич, Иван Ракитич и Матео Ковачич.

За Англия до Хари Кейн стартира Маркъс Рашфорд, а Рахим Стърлинг беше поставен на фланга в схема 3-5-2. Рос Баркли, Ерик Дайър и Джордън Хендерсън играха в средата на терена. 

Мачът в Риека започна много скучно, като гостите доминираха във владеенето на топката. До чисти голови положения обаче не се стигаше до 18-ата минута. Противно на логиката тогава "шахматистите" създадоха опасност.

Опитният Домагой Вида проби през центъра и намери Анте Ребич на крилото. Топката беше избита в корнер, след който Иван Перишич стреля, но твърде слабо и по никакъв начин не затрудни вратаря.

Гостите отговориха малко по-късно, когато Бен Чилуел центрира от фаул, но Хари Магуайър се размина на косъм с топката. До този момент голямата звезда на Англия Хари Кейн беше абсолютен фигурант на терена и това се отразяваше на представянето на отбора.

В 37-ата минута изстрел на Андрей Крамич беше блокиран, а секунди преди края на полувремето островитяните пропуснаха златен шанс да поведат. Ерик Дайър засече с глава, но гредата спаси домакините.

Втората част започна обещаващо. В 51-ата минута Джордан Пикфорд спаси хубав удар на Перишич, а в ответната атака Кейн стреля от трудна позиция, но отново страничният стълб спаси Хърватия.

В 57-та минута Доминик Ликавович отрази шут на Маркъс Рашфорд и резултатът отново остана непроменен. С течение на времето и двата отбора започнаха да внимават, което отново намали интересните положения.

Следващият напечен момент дойде в 70-ата минута, когато Анте Ребич засече с глава, но Пикфорд спаси. Малко по-късно Кейн успя да се разпише, но голът беше отменен за засада. В 78-ата минута Гарет Саутгейт пусна дебютантът Джейдън Санчо, който смени Рахим Стърлинг.

И новата звезда на Борусия Дортмунд обаче не помогна и мачът завърши без голове.  

Хърватия – Англия 0:0

Голмайстори: няма 

Хърватия: Лувакович, Ловрен, Вида, Йедвай, Пиварич, Ковачич (73-Бадей), Модрич, Ракитич, Перишич (68-Пяца), Ребич, Крамарич
Селекционер: Златко Далич

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Чилуел, Дайър, Хендерсън, Баркли, Стърлинг (78-Санчо), Рашфорд, Кейн
Селекционер: Гарет Саутгейт

Риека, Хърватия
Съдия: Феликс Брих (Германия)
Жълти картони: Ковачич, Ловрен, Йедвай (Хърватия); Хендерсън, Стоунс, Стърлинг (Англия)