Манчестър Сити и Ливърпул заеха десет от местата в идеалния състав за сезона, обяви Съюзът на професионалните футболисти (ПФА) в Англия. 

Пол Погба, световен шампион с Франция и халф на Манчестър Юнайтед, е единственият играч извън двата отбора, водещи в класирането на първенството три кръга преди края. Според феновете той е трябвал да бъде заместен от Еден Азар, който прави отличен сезон с екипа на Челси с 16 попадения и 13 асистенции. Погба пък вкара 13 гола и записа девет асистенции, а сезонът за него тръгна по чудесен начин след назначаването на Оле Гунар Солскяер начело на "червените дяволи".

Погба е избран в халфовата линия заедно с Фернандиньо и Бернардо Силва от Сити, а триото пред тях е съставено от Серхио Агуеро (Сити), Рахийм Стърлинг (Сити) и Садио Мане (Ливърпул). Анди Робъртсън (Ливърпул), Емерик Лапорт (Сити), Върджил ван Дайк (Ливърпул) и Трент Александър-Арнолд (Ливърпул) оформят защитната четворка, а на вратата е Едерсон (Сити).

Ван Дайк и Стърлинг пък са двамата големи фаворити за футболист на годината в класацията на ФА.

Обяснението на ВВС:

- Едерсон има 18 сухи мрежи във Висшата лига, което е клубен рекорд.
- Трент Александър-Арнолд прави асистенция на всеки 275 минути, което е най-добрият показател сред защитниците с 20 или повече мача.
- Емерик Лапорт има повече успешни пасове от всеки друг защитник с 2514.
- Върджил ван Дайк дебютира през януари 2018-а за Ливърпул и от този момент насам има 25 сухи мрежи, с което е лидер в тази класация.
- Анди Робъртсън има най-много асистенции в Ливърпул с девет.
- Сити печели 86 процента от мачовете си с Фернандиньо и 67 процента без него.
- Бернардо Силва има седем гола в 33 мача и един повече от миналата година.
- Пол Погба е пряк участник в 22 гола за Юнайтед през този сезон, което е повече от свършеното от французина във всеки от предходните пет.
- Садио Мане прави най-добрия сезон в кариерата си с 18 гола и една асистенция.
- През този сезон Серхио Агуеро стана едва третият футболист със 150 гола за един отбор във Висшата лига. Преди него това направиха Уейн Рууни за Юнайтед и Тиери Анри за Арсенал.
- Рахийм Стърлинг е участвал в 27 гола (17 и 10 асистенции) за Сити и е лидер по този показател сред английските футболисти.