Нападателят на ПСЖ Неймар е новият капитан на Бразилия, обяви селекционерът на петкратните световни шампиони Тите. Това се случи преди контролната среща на отбора със САЩ в Ню Джърси.

Неймар ще бъде постоянен капитан, след като на световното първенство Тите даваше лентата на различен футболист за всеки мач. На турнира в Русия капитанската лента носеха Тиаго Силва, Жоао Миранда и Марсело. "Вече няма да има ротации, Неймар ще бъде нашият капитан за постоянно", каза Тите преди срещата със САЩ, цитиран от "Дневник".

Откакто Тите застана начело, 17 различни футболисти носеха лентата на отбора. Неймар беше постоянен капитан и преди, но след олимпийските игри в Рио де Жанейро, когато Бразилия спечели златните медали, той се отказа от тази отговорност.

Нападателят беше подложен на много критики в последните години. След световното първенство темата отново беше актуална, като някои обвиниха Неймар в театрални падания и симулации.

"Приех отново лентата, защото мисля, че научих много неща и тази отговорност ще бъде добре за мен. Убеден съм, че никой не е изживял това, на което бях подложен аз след световното първенство", каза Неймар на пресконференция. Той обясни, че е критикуван умишлено и много пъти това е неоснователно.

"Аз съм футболист, който взима топката 11 пъти и от тях десет тръгвам право срещу противника. И всеки от тях не е склонен да ме остави да премина, без да ме ритне. Аз не мога да им кажа: "Извинявай, пусни ме да вкарам", но бях доста ритан и блъскан на световното", добави 26-годишният футболист.

Нападателят вкара два гола на световните финали, но представянето му предизвика много критики. Неймар се завърна за турнира след претърпяна контузия през февруари. Въпреки това той не помогна на петкратните световни шампиони, които отпаднаха на четвъртфинал от Белгия след загуба с 1:2.

"Отговорността ми е голяма не само заради капитанската лента, но и защото, ако не играя добре, отново ще съм в устата на хората".