Русия продължава да показва класа и след края на Световното първенство. Домакинът на последния Мондиал смълча трибуните в Трабзон за победата с 2:1 над Турция в първия мач на тима от Лига В и Група 2 на турнира Лига на Нациите.

Героите на Сборная от Мондиала Денис Черишев (13) и Артьом Дзюба (49) вкараха така важните голове за тима си, а между тях Сердар Азиз бе изравни. Едно от новите лица в тима – вратарят Андрей Лунев също показа страхотна класа и направи черен деня за турските нападатели.

Руснаците не се стреснаха от фанатичната атмосфера на ст. „Шенол Гюнеш“ в Трабзон и смълчаха трибуните още в 13-та минута. Центриране отдясно бе отклонено от Далер Кузяев, но топката попадна точно на левачката на Денис Черишев, който с мощен удар в близкия ъгъл направи 1:0. Добрите изяви на Сборная продължиха и в 25-та минута шут на Кузяев мина на сантиметри от гредата.

Домакините опитаха да отвърнат на удара, но като цяло опитът на Русия си казваше думата. Все пак в 41-та минута Сердар Азиз изравни. След центриране в наказателното поле топката бе избита. Тя обаче попадна на крака на Азиз, който от воле от около 20 метра направи 1:1.

В началото на второто полувреме Хакан Чалханоглу опита да изненада Андрей Лунев с удар от границата на наказателното поле, но стражът на руснаците се справи. Малко след това Артьом Дзюба вкара за 2:1 Газинский пусна хитър пас към тарана, който бе оставен на ръба на засадата, а после вкара без проблеми останал сам срещу вратаря на домакините.

В началото на второто полувреме Озякуп се появи на терена и малко по-късно изработи страхотна ситуация. Халфът на Бешикташ изведе Чалханоглу сам срещу Лунев, но стражът на Русия отново спаси.

Натискът на турците продължи, както и добрите изяви на Лунев. В 80-та минута стражът на гостите разочарова и Ченгиз Юндер, който изскочи сам срещу него. Лунев с нова блестяща намеса отново опази мрежата си. В 90-та минута Чалханоглу бе длъжен да изравни с удар от 15-тина метра, но стажът на Русия отново „заключи“ вратата си.

Турците ще имат възможност да се поправят в гостуването на Швеция в понеделник във втория си мач от турнира.

Турция – Русия 1:2

0:1 Денис Черишев 13‘

1:1 Сердар Азиз 41‘

1:2 Артьом Дзюба 49‘

Турция: Кърънтълъ, Йозбайраклъ, Азиз (46 - Айхан), Сьойюнджю, Калдъръм, Топал (71 – Мали), Йокушлу, Юндер, Язъджъ (56 – Озякуп), Чалханоглу, Тосун

Русия: Лунев, Кудряшов (82 – Рауш), Джикия, Нойщетер, Фернандес, Ерохин, Газинский, Зобнин, Черишев (79 – Йонов), Кузяев (73 – Могилевец), Дзюба

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qO9ofkx_5rg" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>