Мохамед Салах вкара гол за Египет за 2:0 над ДР Конго, показвайки запазената си марка на изстрела с левия крак и така класира тима за втората фаза на турнира. Египтяните събраха 6 точки на върха в група А, а снощният им съперник е последен без актив.

Нападателят също така асистира и за първото попадение в мача, дело на Ахмед Ел Мохамади в 25-ата минута. Попадението на Салах падна две минути преди края на първата част. Той тръгна сам на скорост, леко под ъгъл и стреля до близката греда, когато двама защитници правеха отчаяни опити да го спрат.

След попадението той си сложи ръцете на ушите, за да порвокира публиката да скандира "Мо! Мо! Мо!" и да продължи да дирижира песните на 75-те хиляди зрители. Египет показва все по-добра игра, като стартира първенството с две победи, 6 точки и без допуснат гол.

Тимът на ДР Конго не изглеждаше толкова безпомощен, като на два пъти тресна гредите преди почивката. Още в 10-ата минута Марсел Тисеранд изпрати топката в горната греда след центриране от корнер.

Пет минути преди края на първата част изстрел с глава на Джонатан Болинги премина над вратаря Мохамед Ел Шенави, но не се отби в щангата. А точно между двете греди домакините на турнира откриха резултата, като първо Салах направи чудесна асистенция от дълбочина за Ел Мохамади, а след това и сам вкара след пас на Мохамед Трезеге, който видя нападателя на Ливърпул как тръгва на спринт.

Уганда и Зимбабве завършиха 1:1, като за жълто-черните това беше важна точка в запазването на 2-ата позиция и почти сигурното участие на осминафиналите. Емануел Окуи откри резултата за угандийците в 12-ата минута, а Хама Билят изравни за Зимбабве в 40-ата.