Борусия Дортмунд очаква постъпления в размер на.. 556 евро заради участието на защитника на Байерн Мюнхен Матс Хумелс на световното първенство в Русия. Както е известно, в последните осем години световната футболна централа ФИФА възнаграждава клубовете, които имат свои играчи на мондиала. 

Сметките показват, че клубовете в Бундеслигата имат сигурни 13.5 милиона евро от централата за шампионата на планетата това лято. Бюджетът на ФИФА за финансиране на отборите беше 34 милиона евро през 2010 година, а днес е 178 милиона евро.

За мачовете от груповата фаза очаквано най-много пари сред германските клубове ще получи Байерн Мюнхен - 2.02 млн. евро, а Борусия Дортмунд е втори с 1.48 млн. евро. Куриозът идва от въпросните 556 евро, идващи от участието на Хумелс.

Причината е, че сметките се правят две години назад. Ако Германия не отпадне от световното до 5-и юли, Байерн ще получи цялата сума за Матс, който премина на стадион "Алианц Арена" на същата дата през лятото на 2016 година.

Така Борусия Дортмунд ще има полза Германия да отпадне в груповата фаза, за да прибере... 556 евро! Това обаче важи само по отношение на Хумелс, защото при ранно отпадане на Маншафта вестфалци ще вземат доста по-малко пари по линия на своя участник Марко Ройс.

Трети и четвърти сред германските клубове по постъпления се очаква да бъдат Борусия Мьонхенгладбах (1.35 млн. евро) и Айнтрахт Франкфурт (1.14 млн. евро). Ако определена държава премине груповата фаза, клубът получава за всеки свой играч по 7426 евро на ден. Сметките стартират на 31 май.

Парите започват да валят на финала. Там за всеки свой участник клубът прибира по 326 100 евро.Босовете на Байерн със сигурност имат няколко причини в повече да дерат гърло за Маншафта, където има цели седем техни играчи.