Сензацията в НХЛ е налице и два от фаворитите за купа Стенли изхвърчаха от плейофите, при това без да спечелят мач. 

Кълъмбъс довърши Тампа Бей след 7:3 у дома и затвори серията  4-0. Лайтнинг спечелиха рекордните 62 срещи през редовния сезон и взе общо 128 точки, но останаха без триумф в елиминациите, което се случва за първи път в историята. 

Сергей Бобровски отново изигра силен мач на вратата на Блу Джакетс, като завърши с 30 спасявания. В последната третина отборът му водеше с 4:3 по-малко от 2 минути преди края, след което домакините нанизаха 3 шайби на празна врата и стигнаха до триумфа. 

Същата беше обаче съдбата и на Питсбърг. Могъщите Пингвини паднаха с 1:3 у дома от НЙ Айлендърс и също приключиха  след 0-4. Островитяните пък спечелиха плейофна серия за първи път след 1993-а година. 

Джордън Еберле се разписа и в 4-ия мач между двата отбора, Джош Бейли се отчете с гол и асистенция, а нюйоркчани отново бързо наваксаха изоставане, като във всичките срещи Айлендърс изоставаха общо по-малко от 5 минути.  

В следващия етап Островитяните чакат победителя от двойката Вашингтон – Каролина (2-1), докато Кълъмбъс ще се изправи срещу спечелилия между Бостън и Торонто (1-2). 

В същото време на Запад Уинипег изравни на Сент Луис на 2-2 победи, след 2:1 в мач №4 и победен гол на Кайл Конър в продължението. Вегас пък разби Сан Хосе с 5:0 и вече води с 3-1 в серията.