В един от най-драматичните мачове в историята на НХЛ, Сан Хосе успя да надвие Вегас с 5:4, а с това и да спечели серията между двата тима с 4-3 и да продължи напред. 

Акулите изоставаха с 1-3 в серията и с 0:3 в третата третина на решаващия мач, преди да вкарат 4 поредни шайби с човек повече на леда. Спорно 5-минутно наказание на Коди Ейкин постави Златните рицари  в трудна ситуация, но те все пак изравниха 47 секунди преди края благодарение на гол на Джонатан Марчъсолт. 

Баркли Гуудроу се превърна в герой 18:19 след началото на допълнителната третина, когато бе изведен от Ерик Карлсон, измъкна се сам срещу Марк-Андре Флюри и го преодоля, за да хвърли в екстаз съотборници и фенове. Сан Хосе ще играе с Колорадо в следващата фаза. 

В същото време на Изток Бостън се справи за втора поредна година с Торонто, след като отново спечели 7-ия мач, този път с 5:1 и си осигури сблъсък с Кълъмбъс в следващата фаза. Кленовите листа загубиха 6-и пореден 7-и мач като гост. 

Канадците изостанаха с 0:2 след първата третина, върнаха се в мача във втората с гол на Джон Таварес, но в началото на третата Морган Райли успокои Бостън с трето попадение, което се оказа и решаващо.