Турът на женската тенис асоциация за 2019 (WTA Tour 2019) официално приключи. Ашли Барти си осигури първото място за годината, като спечели финалите на WTA, въпреки че бе на 15-та позиция в началото на сезона.

През последните пет години винаги има нова шампионка на WTA финалите като само Елина Свитолина е достигала до финалите два пъти. След десетилетие царуване на сестри Уилямс, към днешна дата WTA се превърна в пълна бъркотия и чудо, едновременно.

Текущото състояние на WTA е ясно: Старите кучета са непостонни, зараждат се нови звезди

Някой фенове и експерти обвиняват големите играчи в непостоянство. Други пък, обясняват, че просто талантите в турнира са прекалено много и доста равностойни. Това радва феновете, защото в крайна сметка те просто искат да видят добро шоу, но на запалените комарджии това не им допада… 

Преди десетина години, те можеха просто да заложат на Серина и макар с малък коефициент, беше почти ясно, че печалбата е гарантирана. Сега, могат да заложат на Серина отново, но залогът въобще няма да е сигурен. 

Тези дни, не само последните финали на WTA, но и всеки втори голям турнир се печели от нов човек. Играчите се издигат за седмици в класацията и след това драстично спадат, без да спечелят нищо в даден сезон.

Нека разгледаме 1 пример, прекрасно илюстриращ тази тенденция: 
Ако разгледаме финала на Уимбълдън, коефициентите бяха в полза на Серина Уилямс, a Симона Халеп, която в крайна сметка спечели турнира, имаше коефициенти 17 към 4. 

Прогнозите на букмейкърите работят доста просто: те дават предимство на играчи, който показват известна последователност в последно време като Ашли Барти (която първоначално беше фаворитът на букмейкърите за турнира) или на играчи които са се доказали през годините като Серина.

Но какво се случва всъщност? Барти беше отстранена още в четвъртия кръг на Уимбълдън и Открито първенство на САЩ. Халеп пък не успя да достигне полуфиналите и откакто спечели Уимбълдън редува силни и слаби игри.

Да не говорим за трикратната победителка от Големия шлем Анджелик Кербер, която губеше в кръговете от 64 или 32 във всички турнири, с изключение на Откритото първенство на Китай през последните 5 месеца. И все пак коефициентите за Кербер бяха доста добри, тъй като тя е бивша №1. Сходна е ситуацията и на Гарбине Мугуруса, която спечели Ролан Гарос през 2016 г. и Уимбълдън през 2017 г. Сега тя се справя още по-зле от Кербер и едва се вкопчва в Топ 40.

Всичко това кара WTA да изглежда като една голяма игра на рулетка. Добрите коефициенти за топ атлетите не са нищо повече от лъжливи надежди, което силно наподобява коефициентите при рулетка, където залог на дадено число има много малък шанс за печалба. Ако заложите на някой от Серина/Халеп/Осака/Барти, отново шансовете ви остават сравнително малки, макар и медиите да смятат, че това е правилно решение. 

В днешни дни, WTA турнирите са толкова непридвидими, че една новоизгряваща звезда като Бианка Андрееску, може изведнъж да победи всички след като е пропуснала голяма част от сезона. А в последствие, може да започне да губи и да се предаде на финалите. От друга страна пък, Барти след отказа на основните фаворите е поставена на първо място в схемата, но пък не е фаворит според букмейкърите. 

Може би е нормално играчите да имат спадове и възходи по време на дългия сезон, но ако се вгледате в предишните десетилетия, винаги е имало куп лидери, които доминират в спорта. Така смята и Дитер Киндлман - треньорът на Елиза Мертенс, която е № 17 в ранглистата. Той заявава следното: "Преди около 6-7 години, топ играчите нямаха опоненти до четвъртфиналите". 

Но защо се случва това непостоянство? Експертите твърдят, че по-голямата дълбочина е следствие от увеличените парични награди в тениса, така че всички играчи, класирани в Топ-100, могат да си позволят добър треньорски екип и да се подготвят оптимално. Някои от играчите обаче изпитват психични проблеми, които се отразяват както в невъзможността да спечелят големи титли поред, така и в преждевременното отказване на корта. Робърт Лансдорп, бивш треньор на Пит Сампрас и Мария Шарапова, заявява: "Не обичам да го казвам, но играчите днес не са психически силни."

Психическата криза на Серина Уилямс

Една от първите тенисистки с проблеми беше Серина Уилямс, наричаната още ѝ най-великата тенисистка. Тя е спечелила общо 23 титли от големия шлем по време на впечатляващата си кариера като последната беше Откритото първенство на Австралия през 2017. Няколко месеца по-късно тя обяви 20-седмичната си бременност, което впечатли тенис общността - това означаваше, че тя е победила във финала като бременна в 9-тата си седмица. След това тя си направи кратка почивка от тениса, за да роди дъщеря си Олимпия. 

След завръщането си обаче, тя не може да спечели титла като постигна две втори места на Уимбълдън и US Open. Винаги когато Серина се появи на финал, всички букмейкъри силно я фаворизират. Въпреки това, тя никога не показва най-доброто от себе си на финалите, изгаряйки цялото си „гориво“ в полуфиналите, където тя не оставя шанс на противниците си.

Очакваната 24 титла от големия шлен се превърна в психологическа бариера за Серина. Много хора биха казали, че това е просто поредна титла за Серина и едва ли има такава тежест, но истината е, че ако спечели 24 титла, тя ще изравни рекорда на Маргарет Корт, която има най-голям брой титли в ерата на откритите първенства. 

Епичните масови оттегляния във WTA

Друга причина за непостоянност са масовите контузии. Настилките стават по-бавни, дори и тревните. Роджър Федерер заяви, че Откритото първенство на САЩ през 2018 г. е било с най-бавните настилки, които някога е виждал, а думите му бяха подкрепени от официално изявление на директора на US Open.

Колкото по-бавен е един корт, толкова по-голям е рискът от нараняване. Ето защо най-много победители в Ролан Гарос са известни със своята върховна физика. Клей е най-бавната сред тенис повърхностите и изисква добра издръжливост, за да устои на чести разиграваня с над 20 удара. Забавените твърди кортове са още по-безмилостни. Тук получавате комбиниран тест за ставите и издръжливостта си наведнъж.

Така че, не е чудно, че много играчи се оттеглиха от финалите на WTA. Дори редовните зрители в YouTube се подиграваха на настилките на кортовете, като ги наричаха "лепкави" и "мазени". Клей кортовете подпомагат добрите посрещачи като Свитолина, Барти и Халеп и нарушават агресивния атакуващ стил на тенисистки като Осака, Андрееску и Квитова. Поради тази причина резултатите бяха такива в края на сезона, когато всички вече бяха изтощени.

Очаквания за турнирите на женската тенис асоциация за 2020 

Трудно е да се правят мащабни прогнози за състоянието на женския тенис в бъдеще, така че единственият разумен съвет е да го играете на собствена преценка и да не се влияете много от шансовете давани от букмейкърите. Много добра стратегия е редовно да гледате мачове или най-малкото да следите всички резултати, за да можете да усетите моментната форма на дадена тенисистка. 

Ако на някоя от тенисистките просто и върви и няма никакви странички фактори, които могат да ѝ влият, би било разумно да заложите на нея, но само в съответния турнир. Ако не можете да прецените как изглежда състезателка на която и върви, просто вижте представянето на Наоми Осака в Откритото първенство на Китай. Ако получите подобни сигнали от играта на друга състезателка, значи има големи шансове тя да спечели. 

По отношение на представянето на топ състезателките, повечето експерти предвиждат силни сезони за младите надежди – Барти, Осака и Андрееску. Всяка от тях спокойно може да спечели поне една титла като Халеп и Квитова със сигурност имат шанс за трета титла. След впечатляващ сезон на кортовете, Елина Свитолина също се очаква да се представи добре. Интересно е да се добави, че Ким Клайстерс се завръща към тениса, но очакванията са по-скоро представянето ѝ да бъде разочароващо. 

Останалите младежи, които се очаква да гонят фаворитите са шампионите по двойки от US Open - Арина Сабаленка, Белинда Бенчич, София Кенин, Каролина Мучова и Даяна Ястремска, които също се представиха на ниво през 2019 и се очаква да задържат набраната инерция. А за финал, нека не забравяме Кори Гауф, която на 15 годишна възраст спечели WTA Линц.