Носителят на Купата на Италия Ювентус е на крачка от решаващия мач за трофея, след като в първи полуфинален мач смаза с 3:0 Интер в Торино.

В герой за "старата госпожа" се превърна Алваро Мората, който вкара първите двата гола в Дерби д’Италия. Испанският национал откри резултата в 36-ата минута от дузпа, с което прекъсна головата си суша от почти пет месеца, а след почивката удвои преднината на домакините. Крайното 3:0 оформи Пауло Дибала в 83-ата минута.

В големия грешник за "нерадзурите" пък се превърна Джейсон Мурийо. Централният защитник първо направи дузпата, а по-късно беше изгонен от игра за втори жълт картон.

Реваншът между двата отбора е на 2 март на стадион "Джузепе Меаца", а другият финалист ще бъде определен от Милан и сензацията Алесандрия. В първата среща "росонерите" се наложиха с 1:0 като гости.


Първата голова възможност се откри още във 2-ата минута и беше пред Квадво Асамоа. Ганайският национал беше изведен отляво в наказателното поле, но в решаващия момент изстрелът му бе блокиран. Интер отвърна на удара в 9-ата минута, когато Гари Медел засече от движение, насочи топката към далечния ъгъл и тя премина на сантиметри от вратата. Секунди по-късно и Фелипе Мело стреля, но право в ръцете на Нето.

В 14-ата минута дойде един от най-спорните моменти в дербито. Хуан Куадрадо центрира от фаул, Медел откровено игра с ръка в наказателното поле, но главният съдия Паоло Талиавенто си затвори очите. 7 минути след кова Куадрадо проби и стреля по земя от границата на пеналта в далечния ъгъл, но покрай целта.

След малко повече от половин час игра Данило Д’Амброзио центрира остро точно пред Нето, където непокритият Стеван Йоветич не успя да засече добре и прати кълбото почти в тъч. 10 минути преди края на полувремето Мората от паднало положение изведе Куадрадо на точката за дупата, където Джейсон Мурийо го събори и този път реферът отзуди дузпа.
Зад топката застана деветката на Юве и с бомбен шут не остави шансове на Ханданович за 1:0! По този начин испанският национал прекъсна головата си суши и от радост изрита флагчето за корнер. После Клаудио Маркизио можеше да удвои преднината на торинци, но далечният му удар излезе в аут. До края на полувремето пред Мората се откри още една възможност, но с глава прати кълбото право в ръцете на Ханданович.

В началото на втората част футболистите на двата отбора показаха, че феърплеят е преди всичко. В окото на Леонардо Бонучи влезе боклук, играта беше спряна и пръв на помощ му се притече Йоветич. След като проблемът беше решен, италианецът благодари на нападателя на съперника, а Куадрадо му ръкопляска.

После "нерадзурите" се опитаха да упражнят натиск, но не стигаха до опасни положения пред Нето. Така се стигна до 63-ата минута, когато Евра получи почти на аутлинията и пусна пас успоредно на голлинията. Там кълбото удари Мело, отиде в Мората, който с шут по диагонала за втори път матира Ханданович – 2:0 за Юве!

Интер веднага се хвърли във вихренни атаки и три минути по-късно Адем Ляич центрира от фаул, Мурийо засече с глава, но Нето с акробатична намеса спаси. В 70-ата минута крайният изход на мача стана ясен. Мурийо спъна Куадрадо, получи втори жълт и съответно червен картон и положението за Интер стана безнадеждно.

После Мората можеше да оформи хеттрикта си след великолепен пас на Пол Погба, но от непосредствена близост не успя да уцели вратата. В 83-ата минута резервата Пауло Дибала направи кошмара за гостите пълен. Асамоа намери аржентинската звезда на границата на наказателното поле и той с шут по земята оформи крайното 3:0 за Юве!

Ювентус – Интер 3:0

Голмайстори:

2:0 Мората (36-д, 63)
3:0 Дибала (83)

Ювентус: Буфон, Касерес, Бонучи, Киелини, Евра (83-Сандро), Куадрадо (90-Падоин), Асамоа, Маркизио, Погба, Манджукич (77-Дибала), Мората
Треньор: Макс Алегри

Интер: Ханданович, Нагатомо, Мурийо, Миранда, Д’Амброзио, Мело (64-Брозович), Медел, Кондогбия, Ляич (80-Жезус), Биабиани (77-Икарди), Йоветич
Треньор: Роберто Манчини

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Паоло Талиавенто
Жълти картони: Бонучи (Ювентус) Мурийо, Миранда, Кондогбия (Интер)
Червен картон: Мурийо 70’ (Интер)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/aA_gK2yMugs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/5cRe5U3Bxi0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/p0LsaRhghtM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>