Хегемонът на Апенините Ювентус продължава с успешния си поход към четвърта поредна Купа на Италия, след като в първи мач от 1/2-финалите победи с 1:0 като гост Аталанта.

Единствения гол в гъстата мъгла в Бергамо отбеляза Гонсало Игуаин още в 3-ата минута на срещата, а в 25-ата завърналият се след двумесечно лекуване на контузия Джанлуиджи Буфон спаси дузпа. Най-добрият вратар на планетата, който преди дни навърши 40-години, в края парира и удар на Йосип Иличич, който беше сам срещу него.

Така "бианконерите" записаха 23-ти пореден двубой без загуба срещу този противник, в които са вкарали внушителните 56 гола. За първи път от осем мача насам пък Аталанта не допусна поне две попадения срещу рекордьора по титли на Ботуша.

Реваншът в Торино ще се играе на 28 февруари, а утре един срещу друг излизат Милан и Лацио във втората 1/2-финална двойка.


Джанпиеро Гасперини заложи в предни позиции на Алехандро Гомес и Андреас Корнелиус, зад гърба им действа Браян Кристанте. Бившият защитник на Лудогорец Хосе Паломино също беше сред стартовите единадесет.

Макс Алегри направи четири промени в състава от победата с 2:0 над Киево. Сред титулярите се завърна Джорджо Киелини, докато Андреа Бардзали седна на пейката. Алекс Сандро зае позицията на Квадво Асамоа, а Блес Матюиди на неубедителния срещу "летящите магаренца" Стефано Стураро. На вратата очаквано се завърна възстановената легенда Джанлуиджи Буфон за сметка на Войсчех Счесни.

Срещата започна шеметно за Ювентус и още в 3-ата минута Гонсало Игуаин откри резултата. Гостите откраднаха топката в средата на терена, Дъглас Коста намери Ел Пипита, който преодоля двама съперници, навлезе навътре в наказателното поле и с мощен изстрел матира Ертит Бериша за 1:0! Голът смути домакините и в следващите минути те трудно се организираха и в двете фази на играта.

Постепенно Аталанта се съвзе от първоначалния шок и създаде няколко разбърквания, които обаче по никакъв начин не затрудниха Джанлуиджи Буфон. Най-деен до този момент за домакините беше Андреас Корнелиус, който създаваше доста проблеми на Алекс Сандро. В средата на полувремето кълбото срещна ръката на Меди Бенатия в наказателното поле, но главният съдия Паоло Валери остави играта да продължи.

При първото прекъсване, той се допита до VAR, след което посочи бялата точка – дузпа за Аталанта! Зад топката застана Папо Гомес, а препълнените трибуни на "Атлети Азури д'Италия", които до този момент бурно подкрепяха своите любимци, замлъкнаха в тревожно очакване. Причината беше ясна – срещу нападателя се намираше Буфон, Гомес стреля в долния ляв ъгъл и вратар №1 на 2017 г. с великолепен плонж спаси! След почти половин час игра Игуаин засече от движение, но на сантиметри от целта.

В 36-ата минута Юве пропусна нов шанс да удвои преднината си. Марио Маднжукич върна към Блес Матюиди, който шутира без забавяне, но в аут. По-късно френският национал пропусна от идентична ситуация, но с разликата, че този път се получи рикошет и шампионите стигаха до корнер, след който защитата на Аталанта се справи. Второто полувреме започна с удар на Гомес, който Буфон улови.

По-късно звездата на домакините отново не успя да преодолее най-добрия вратар на планетата. Той се опита да го изненада с изстрел от малък ъгъл, но капитанът на Юве внимаваше и изби с една ръка. В 63-ата минута Алегри пусна на терена Федерико Бернардески за сметка на Дъглас Коста, който игра необичайно бледо. Едва 23% от атаките на Юве бяха минали през десния фланг на бразилеца, което наложи промяната.  В 85-ата минута удар на Игуаин мина покрай целта. До края не падна нов гол, след като Буфон спаси удари на Йосип Иличич, който излезе сам срещу него и гостите спечелиха с 1:0.

Аталанта – Ювентус 0:1

Голмайстор: 0:1 Игуаин (3)

Аталанта: Бериша, Tолой, Паломино, Масиело, Хатебоер, Де Роон, Фрюлер, Кастане, Кристанте (76-Бароу), Корнелиус (46-Иличич), Гомес (82-Петаня)
Треньор: Джанпиеро Гасперини

Ювентус: Буфон, Де Шилио, Бенатия (82-Бардзали), Киелини, Сандро, Матюиди, Пянич (90-Бентанкур), Кедира, Коста (63-Бернардески), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Бергамо, ст.: "Атлети Азури д'Италия"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Масиело, Толой (Аталанта); Киелини, Бентанкур (Ювентус)

<iframe src="https://vk.com/video_ext.php?oid=-122493044&id=456248719&hash=51cf5a858b997efb" width="640" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>