Ювентус изигра трагичен мач при гостуването си на Олимпик Лион в първи мач от 1/8-финалите на Шампионска лига и загуби само с 0:1. 

Единственият гол на "Групама Стейдиъм" отбеляза Лукас Тусар в средата на първото полувреме. Преди това домакините уцелиха и греда, а през първите 45 минути изпуснаха и още няколко добри положения за гол.

Хегемонът в Италия пък не създаде нито едно опасно голово положение и отправи само един точен изстрел. Той беше много слабо изпълнение на Кристиано Роналдо с глава, при което звездата поиска и дузпа, но претенциите му бяха подминати.

Реваншът в Торино ще се играе на 17 март.


Хуан Куадрадо започна в предни позиции за гостите заедно с Пауло Дибала и Кристиано Роналдо, който допреди мача имаше 25 гола в 30 срещи във всички турнири. Португалската звезда обаче се беше разписвал само 2 пъти в Шампионска лига. Възстановеният Гонсало Игуаин седна на пейката, там бяха и Аарън Рамзи и Федерико Бернардески, който също е готов за игра.

Лазаретът на Лион беше пълен, което позволи на Хусем Ауар да започне титуляр. Интересното е, че неговото име е свързвано с трансфер именно в Юве. Руди Гарсия заложи и на новото попълнение Бруно Гимараеш. Халфът беше взет през януари от Атлетико Паранаенсе и до момента имаше само един мач за французите – при 2:0 над Метц в Лига 1. Атаката поведе Муса Дембеле, който има 14 гола през сезона.

Юве можеше да поведе още в 4-ата минута, когато Кристиано Роналдо проби и центрира на далечната греда, където Хуан Куадрадо не успя да засече от чиста позиция. После италианският хегемон диктуваше събитията на терена, но в 21-ата минута Лион беше на косъм от гола. Хусем Ауар центрира от корнер на близката греда, Карл Токо-Екамби засече с глава и напречният стълб спаси Войсчех Счесни.

Малко след това Леонардо Бонучи увисна при подаване отдясно, но Матайс де Лихт с решаваща намеса изчисти точно пред връхлитащия Муса Дембеле. Италианците отговориха с неточен удар от дистанция на Алекс Сандро. В 31-ата минута Лион поведе. Де Лихт напусна временно терена заради кръв по главата. Това наложи на Данило да се премести в центъра на защитата, а Куадрадо застана отдясно на отбраната.

И "Хлапетата" се възползваха от вътрешното разместване. При атака през зоната на колумбиеца, Ауар намери Лукас Тусар, който засече от границата на вратарското поле и остави Счесни безпомощен – 1:0! Голът вдъхнови французите и после шут на Дембеле излезе в аут.

В 35-ата минута Роналдо стреля в далечния ъгъл, но и неговият мерник изневери. 180 секунди по-късно домакините скочиха за дузпа за игра с ръка на Куадрадо, но след допитване до ВАР, главният съдия от Испания Хесус Хил Мансано реши, че няма нарушение. Причината за това беше, че топката  удари крилото в друга част от тялото, след което се отби в ръката му. Според новите правила това не е наказателен удар.

Лион продължи да създава опасности и Миралем Пянич сбърка при изнасянето. Това позволи на Токо-Екамби да изскочи на отлична позиция, но шутът му не попадна в целта. По-късно отново нападателят беше под светлината на прожекторите с хубав пробив, но отново не уцели вратата. 

След почивката Юве натискаше, но не можеше да създаде опасно положение. В 62-ата минута Маурицио Сари се опита да раздвижи халфовата линия с включването в игра на Аарън Рамзи за сметка на Пянич. В 69-ата минута гостите най-накрая създадоха опасно положение. Алекс Сандро центрира отляво, Пауло Дибала засече от движение, но покрай гредата.

После Сари пусна в игра и Гонсало Игуаин, който смени Куадрадо. Четвърт час преди края и Данило обстрелва вратата на Лион, но в аут. В 80-ата минута и Дибала шутира от дистанция, но високо над вратата. 120 секунди по-късно Ел Пипита засече с глава, но и той не намери целта. Малко след това Роналдо имаше претенции за дузпа, които не бяха уважени от съдийската бригада.

В 85-ата минута Дибала проби отляво и намери Игуаин, който от чиста позиция също прати топката в аут. После гол на десетката на Юве беше правилно отменен за засада. До края резултатът остана непроменен. 

Олимпик Лион - Ювентус 1:0

Голмайстор: Тусар (31)

Лион: Лопеш, Денайер, Марсело, Марсал, Дюбоа (77-Тете), Гимараеш, Тусар, Корне (81-Андерсен), Ауар, Дембеле, Токо-Екамби (66-Терие)
Треньор: Руди Гарсия 

Ювентус: Счесни, Данило, Бонучи, Де Лихт, Сандро, Рабио (78-Бернардески), Бентанкур, Пянич (62-Рамзи), Куадрадо (69-Игуаин), Роналдо, Дибала
Треньор: Маурицио Сари

Лион, ст,: "Групама Стейдиъм"
Съдия: Хесус Хил Мансано (Испания)
Жълти картони: Марсело, Корне (Лион)