Жребият за полуфиналите в Шампионската лига намигна на Ливърпул, след като мърсисайдци се разминаха с фаворитите Байерн и Реал, падайки се с италианския Рома. Докато червените от „Анфилд“ спорят с вълците, европейските колоси от Мюнхен и Мадрид ще се срещнат в другия 1/2-финал на турнира на богатите. Тази звездна двойка бе прогнозирана лично от президента на кралете Флорентино Перес в интервю за „Гадзета дело спорт“ преди няколко дни. Срещите са на 24/25 април и 1/2 май.


Баварци и мадридчани имат богата история на своето съперничество. Последната глава от нея бе написана през миналия сезон, когато хората на Зидан отстраниха мюнхенци след много драма и скандални съдийски решения в реванша (2:1 и 4:2 след продължения). Байерн отпадна от Белия балет и през 2013/14, така че сега пред испанците се открива шанс да отстранят този съперник за трети път поред. Настоящият треньор на германските шампиони Юп Хайнкес се завръща на "Бернабеу", след като изведе мадридчани до европейски триумф преди 20 години. Хамес Родригес и Ариен Робен от германците ще се изправят срещу бившия си отбор, а същото важи и за Тони Кроос от Реал. Двата тима имат 24 сблъсъка, като балансът е абсолютно равен (11-2-11).

Другият сблъсък - между Ливърпул и Рома, също е с интересна предистория. Римляните имат един финал в Купата на европейските шампиони (1984), като тогава прекланят глава именно след поражение от мърсисайдци на дузпи. Сега италианците ще търсят реванш срещу високо летящия тим на Юрген Клоп. Настоящият крал на Европа Реал Мадрид преследва трета поредна и рекордна 13-а корона, след като се измъкна с късна спорна дузпа от знаменит провал при домакинството си срещу Ювентус. Германската машина на Юп Хайнкес пък тепърва ще показва мощта си, тъй като до момента така и не срещна равностойна съпротива. Възроденият Ливърпул на Юрген Клоп мечтае за нова славна страница в богатата си история. След като развенчаха мита за непобедимия Манчестър Сити, мърсисайдци са силно мотивирани да покажат силата си срещу още един съперник. Италианският Рома, от своя страна, хвърли голямата бомба с отстраняването на Барселона и бленува за нещо още по-голямо.

Полуфиналистите имат общо 22 трофея зад гърба си, като само римляните не са се докоснали до голямата купа. Жребият даде отлична възможност за Рома да вземе реванш от Ливърпул за загубата на финала за КЕШ през 1984 година, заяви спортният директор на джалоросите Мончи. Англичаните са домакини в първия мач. Рома падна с 2:4 на дузпи насред "Олимпико" в спора за трофея през 1984-а и под ръководството на шведа Нилс Лидхолм пропиля най-добрия си шанс да спечели европейски трофей. „Дава ни се перфектна възможност да вземем реванш за тази загуба от Ливърпул преди 34 години. Срещаме много силен отбор, който елиминира Манчестър Сити, но ние трябва да мислим само за нашето представяне и как да повторим играта, която показахме срещу Барселона. Завръщането на Салах? Всички в Ливърпул са добри, не само Салах, имат и страхотен треньор", коментира Мончи пред италианските медии.

ШАМПИОНСКА ЛИГА, ПОЛУФИНАЛИ

Байерн Мюнхен - Реал Мадрид (25 април и 1 май)
Ливърпул - Рома (24 април и 2 май)

РЕТРО

34 години по-късно...

След като жребият отреди Ливърпул и Рома да се срещнат на полуфиналите в Шампионската лига, тази двойка събуди спомените 34 години назад във времето. Тогава същите два отбора играят финал за КЕШ в Рим на 30 май. Вълците са домакини, но въпреки това губят драматично. Ливърпул пък за четвърти път в историята си печели най-популярния в Европа клубен турнир (след 1977, 1978, 1981).

Гостите откриват резултата в 13-ата минута чрез Фил Нийл, който се възползва при меле в наказателното поле и отблизо с крак изпраща топката във вратата на Стефано Танкреди. Малко след това е отменен гол на Ливърпул при доста съмнителна засада. В края на полувремето Пруцо (който играе с висока температура) с красив прехвърлящ удар изненадва Брус Гробелар и изравнява. През втората част и през двете продължения ново попадение не пада и се стига до изпълнение на дузпи.

При тях вратарят на Ливърпул прави страхотно шоу, което по-късно е копирано от доста други негови колеги. Гробелар се вживява в ролята на клоун, за да разсее римляните. Клати се на голлинията, прави мимики, хапе мрежата. Англичаните първи пропускат ударите от бялата точка. Греши влезлият като резерва Стив Никъл. После обаче номерата на Брус сковават двама от най-добрите играчи на Рома – Бруно Конти и Франческо Грациани.

Никой след това от Ливърпул не греши, а Алан Кенеди забива решителната дузпа. Любопитното е, че именно той носи предната КЕШ на червените – през 1981 година, когато на финала в Париж те печелят срещу Реал Мадрид с 1:0. Любопитното е, че на финала съдията е от Швеция - Ерик Фредриксон, но той с нищо не помогна на Рома, чийто треньор също беше швед – легендарният Нилс Лидхолм.

30 МАЙ 1984, ФИНАЛ В РИМ

„Олимпико“ 69 693
Ливърпул 1:1 Рома
4:2 след дузпи

Гробелар, Нийл, Ал. Кенеди, Лоурънсън, Уилън, Хансен, Далглиш (94–Робинсън), Лий, Ръш, Джонстън (72–Никъл), Сунес
Джо Фейгън

Танкреди, Напи, Нела, Ригети, Фалкао, Бонети, Конти, Серезо (115-Струкели), Пруцо (64– Киерико), Ди Бартоломей, Грациани
Нилс Лидхолм
Голмайстори: 1:0 Нийл 13, 1:1 Пруцо 42
При дузпите: Никъл (пропуска), 0:1 Ди Бартоломей, 1:1 Нийл, Конти - пропуска, 2:1 Сунес, 2:2 Ригети, 3:2 Ръш, Грациани - пропуска, 4:2 Алан Кенеди
Съдия: Ерик Фредриксон (Швеция)

Материал на "Тема спорт"