През последните седмици в Левски се случиха множество промени. В клуба влезе мощен финансов спонсор в лицето на Васил Божков.

Оперативната власт бе поверена на Павел Колев. В интервю пред "Блиц" изпълнителният директор на "сините" стана първият човек от "Герена", който в последните години говори за "вечния съперник" на Левски. Шефът на "Герена" разкри и огромната заплата на бившата звезда на "сините" Габриел Обертан. Както е известно, Gol.bg първи я съобщи още на 16 ноември 2018.

- Г-н Колев, великият британски писател и поет Ръдиърд Киплинг е казал, че има 40 милиона причини за провала и нито едно извинение. Има ли причина или извинение за това, че Левски не е фаворит за титлата през тази година?
- Причини има много, но извинение няма. В този смисъл Ръдиърд Киплинг е бил абсолютно прав. Причини могат да се търсят назад във времето, а не само през този сезон. За съжаление през последните 10 години Левски, въпреки че е бил в борбата за титлата, така и не успя да я спечели и остана без трофей, което не е характерно за клуб от тази величина. От тази гледна точка няма извинение, включително и за нас сега – новият мениджмънт на клуба. Ние сме длъжни да направим всичко възможно и да подредим така нещата, че Левски да е отново този отбор, който неговите привърженици искат да виждат на терена. Клубът трябва да показва добра организация и висок дух на терена, за да жъне победи, което в момента за съжаление е малко трудно, тъй като нещата се случват в движение и промените стават бавно, особено, когато искаме да са трайни.

- Много от привържениците на „сините“ останаха недоволни от неубедителното представяне на отбора срещу Лудогорец. Готов ли сте да направите болезнени промени, за да се върне отново Левски в борбата за шампионската титла?
- Абсолютно основателно привържениците не бяха доволни, защото отборът не игра добре в този мач.

- Защо?
- Левски игра толкова колкото му позволи Лудогорец. Въпреки всички приказки, че Левски е отново в борбата за титлата, след като постигнахме 3 поредни победи, една от които срещу вечния съперник, истината е, че Левски се върна в битката за титлата малко случайно и то благодарение на факта, че основният конкурент и водач в класирането си позволи да загуби точки. Когато обаче дойде мачът на истината, въпреки че публиката Левски напълни стадиона и създаде уникална атмосфера, каквато бихме искали да виждаме във всеки мач от българското първенство, се видя, че отборът не е готов в момента да се противопостави на Лудогорец с аргументи на терена. Нуждаем се от болезнени промени, кардинални промени не само в съблекалнята, но и в начина по който се управлява клуба и в начина, по който е структурирана администрацията. Аз съм готов на такива промени. С тази цел съм дошъл в клуба - да направим промените заедно с всички, с които сме там.

- В какво ще се изразят конкретно тези промени?
- На първо място в промяна на организационната структура на клуба. Ще бъдат създадени нови отдели, други ще бъдат премахнати, за да може администрацията да бъде по-адекватна на целите, които са представени пред Левски в момента – съживяване и приоритизиране на Академията и начина, по който се работи там. Връзка между Академията и първия отбор от гледна точка на това колкото се може повече млади футболисти да са готови за първия отбор и то за мъжкия футбол по критериите, които съществуват в Левски от години. В същото време да се постави акцент върху първият отбор, който с разумна трансферна политика да бъде подсилен така, че да се бори за титлата през следващия сезон. Всичко това изисква доста промени на всякакво ниво, което включва и персонални промени.

- Старши треньорът на Левски Георги Дерменджиев е опитен специалист, но в същото време е критикуван, че не дава път на млади футболисти. Как Вашата визия за налагане на млади футболисти ще се покрие с неговата?
- Ние с Дерменджиев непрекъснато разговаряме на тази тема. Истината е, че той заедно с опита е натрупал и една предпазливост. Може би е свикнал да действа внимателно в такива ситуации и предпочита както казва народът – три пъти да мери и след това да реже. От тази гледна точка мачовете, които Левски играе в момента, въпреки че се създаде една момента еуфория, че отборът има някакви други цели освен да се класира за Лига Европа, което разбира се е най-реалната цел в момента, за Дерменджиев са изключително полезно да изпита футболистите и да ги опознае, за да види не само техните футболни, но и човешки качества – манталитет, сила на характера и психика. Дерменджиев може да си направи извод и за поведението на футболистите в социална група, защото в съблекалнята винаги се създава група и в нея има различна динамика на отношенията. По този начин Дерменджиев може да прецени кой как се държи в тази група и да си направи извод кои от футболистите ще бъдат гръбнака на Левски и с кои ще се разделим. От генералната политика и стратегия, която Левски ще следва аз мисля, че Дерменджиев спокойно би могъл да се справи, просто му е необходимо малко повече време, за да опознае футболистите и да поработи с младите, които в момента тренират с първия отбор – това са седем момчета от Академията. Предполагам, че някои от младите ще се появяват все по-често в оставащите 10 мача от плейофите, за да се прецени какво е тяхното състояние и дали може да се разчита на тях в бъдеще.

- Съжалявате ли, че продадохте Обертан в Турция, защото той беше важна част от халфовата линия на Левски през есенния полусезон?
- Не съжалявам, ако трябва да бъда откровен. Причините са няколко. На първо място, присъствието на Обертан на терена носеше позитиви за Левски, но в никакъв случай не беше адекватно на това, което се очакваше от него. В крайна сметка с Обертан в състава, Левски отпадна от Вадуц, което беше и остава едно от срамните петна в историята на Левски в евротурнирите. Впоследствие Левски отпадна и от турнира за купата на България от Черно море и завърши на 10 точки от Лудогорец в края на календарната 2018 година. През този период Левски загуби от Ботев (Враца) у дома, но не искам да се връщам назад. Аз работих много малко време с Обертан, само няколко дни. Според мен Обертан не беше този лидер в съблекалнята, който се очакваше да бъде, включително и за младите футболисти. Поговорих си доста с Обертан преди да замине за Турция. Той е много добро момче, но за съжаление е малко затворен. В разговорите, които имах с Обертан се помъчих да го убедя да излезе от тази черупка, в която се беше затворил. Има футболисти, които трудно се отварят към околните, особено, когато са в чужда държава. Опитах се да убедя Обертан, че трябва да е естествения лидер в съблекалнята, не само заради визитката, която има, но и заради това, което получава от клуба като обгрижване и заплата. Той се ангажира да го направи, но след като получи оферта от Турция предпочете да си тръгне, което ми говори ясно, че в чисто психологически план Обертан нямаше как да се превърне в този централен обединител на съблекалнята, който ние искахме да имаме. По тази причина няма за какво да се съжалява, включително и по бюджетни причини. За мен заплатата на Обертан е тотално неадекватна поне за българските условия. Разбира се той е звезда от такъв ранг, че ако се използва правилно би могъл да има възвращаемост от реклами, имидж и привличане на спонсори, но моето убеждение поне от есенния полусезон е, че в това отношение Обертан беше използван на не повече от 15-20% от потенциала му извън терена.

- Тайна ли е заплатата, която получаваше Обертан?
- Не е тайна, просто е много трудна за изчисляване, защото се е формирала от различни фактори и компоненти. В нея са били заложени плащане на твърди суми и различни видове бонуси. Но ако трябва да направя разбивка на това, което Обертан е трябвало да получи за една година, тъй като договорът му е бил подновен при нови условия, които влязоха в сила от началото на 2019 година, е между 95 000 и 100 000 лева на месец. Според мен това е доста солидна сума за българските стандарти.

- Изготвихте ли „черен списък“ за футболистите, които ще бъдат освободени от клуба след края на плейофите?
- Не, черен списък няма. Има разговори, които сме водили с Георги Дерменджиев и с неговия щаб. Истината е, че имаме трима футболисти, на които им изтичат договорите. Това са Цветкович, Яблонски и Кабрал. Ще използваме т.нар. прозорец за квалификационните мачове на националните отбори, за да анализираме ситуацията заедно с Дерменджиев и да преценим с кои играчи ще водим разговори за подновяване на договорите и на кои да бъде обяснено, че няма да се нуждаем от услугите им за следващия сезон. Ще направим план как трябва да изглежда отбора за началото на подготовката за следващия шампионат през юни и на базата на него да видим кои футболисти можем да продадем изгодно и какви да търсим, за да ги привлечем. Посоката е ясна. Ще се опитаме да привлечем колкото се може повече българи в състава и то не за друго, а защото това е нещото, което липсваше на Левски през последната година и правеше емоционалната връзка между отборът и публиката много трудна. Когато на терена има повече чужденци е нормално левскарската общност да се идентифицира по-трудно с отбора и да намира любимците си. За съжаление трябва да признаем, че няма достатъчно класни футболисти от България, които да вдигат нивото на Левски. Особено, когато говорим за млади футболисти с потенциал, защото това е задължително. Чисто статистически Левски трябва да се насочва към футболисти, които са във възрастта между 20 и 24 години максимум, по простата причина, че позицията Левски в европейския футбол е такава, че ако един футболист покаже добра игра и качества, той ще предизвика интерес от чужбина, където финансовите условия са различни и много трудно би могъл да бъде задържан в България. От тази гледна точка чуждестранните клубове са готови да платят повече пари за футболисти, които са максимум на 24-25 години.

- Ще се опитате ли да привлечете Тодор Неделев и Минчев, които се открояват в българския шампионат?
- Това със сигурност са имена, които предизвикват интерес и ако кажа, че не сме ги обсъждали ще излъжа. Факт е, че сме говорили с треньора Дерменджиев за тези футболисти, но не и с клубовете. Все още не сме разговаряли с ръководствата на Ботев (Пловдив) и Черно море, с които първо трябва да се влезе в контакт по простата причина, че все още не сме изчистили концептуално този списък, за който ме питате. В името на коректността трябва да влезем първо с клубовете, които притежават футболистите. Мога да кажа, че в България се работи непрофесионално и непочтено от тази гледна точка, защото много често футболист, които има договор с даден клуб бива потърсен инкогнито за разговори. Това е забранено от трансферния правилник на ФИФА. Винаги трябва да се потърси официално разрешение от съответния клуб, който държи правата на съответния футболист и след като такова се получи за него, тогава се провежда разговор и с футболиста. Ние от тази гледна точка ще спазваме регулацията и коректността с другите клубове, и ще държим на коректност от тяхна страна. Вероятно официални разговори предстоят тепърва. И след това, ако получим зелена светлина ще разговаряме и с футболистите. Не гледаме само имената, за които ме питате. Има и други играчи от българското първенство, които предизвикват нашия интерес, но на този етап конкретни имена по-добре да не споделям, защото това ще предизвика вълна от спекулации.