Още по темата

 

Още по темата

 

Световната футболна федерация (ФИФА) най-после реагира на многобройните скандали покрай използването на системата за видеопомощ на реферите (VAR).

В последно време се развихри дискусия заради зачестилите решения, взети след преглед на положението, особено в Англия и Италия. Най-много са споровете покрай засадите, като дори в първото използване на системата - в мача “Уест Хем” - “Манчестър Сити”, ставаше въпрос за 2,4 см. На толкова стърчеше пред последния защитник на домакините Рахим Стърлинг, който подаде за отменения впоследствие гол на Габриел Жезус.

В. “Дейли Мейл”, разглеждайки ситуацията, обясни, че камерите на VAR снимат със скорост 50 кадъра в секунда. Ако Стърлинг се е движил със средната за Висшата лига скорост от 23,4 км/ч,то между двата кадъра преди и след подаването той е изминал 13 см. Това би могло да означава, че в помента на подаването към него той е бил над 10 см зад последния защитник на “Уест Хем”.

Факт е и обаче, че VAR използва нормалните камери на тв операторите при повечето ситуации, но когато става въпрос за засада, се прехвърля на системата Hawk-Eye, каквато се използва в тениса. Нейните камери снимат с 340 кадъра в секунда, което би свело 13-те см на Стърлинг до 1,3 см, което е било достатъчно, за да се отсъди засада.

За да избегне подобни спорове в бъдеще, ФИФА възнамерява да промени правилото за засадата през лятото, пише английският “Таймс”, цитиран от "24 часа". Предложението е за засада да се счита, когато има просвет между тялото на нападателя и последния защитник. Или с други думи атакуващият трябва да е изцяло в положение на засада.

В момента правилото е, че си в засада, ако част от тялото, с която може да се отбележи гол, е зад защитата. Това доведе до много “тънки” решения, особено с използването на системата VAR, като много

често става въпрос за сантиметри. Така в засада попада например рамо или пък върхът на обувката, като става въпрос за сантиментри. Първи за ситуацията се сети шефът на УЕФА Александър Чеферин, който обясни, че по сегашния правилник, ако имаш по-дълъг нос, значи постоянно ще си в засада.

Ако поне една част от тялото на нападателя е на една линия със защитника, то тогава няма да има засада.Промяната може да бъде направена чак след края на сезона, когато по традиция се събира международният борд по правилата. Той е единствената институция, която има право да променя или да коментира правилника. Решенията му влизат в сила веднага.

Предложението на ФИФА ще бъде дискутирано на заседанието на борда на 29 февруари в Северна Ирландия. Ако бъде прието, ще влезе в сила от 1 юни. Бордът се състои от 8 човека, като половината от тях са представители на Великобритания, а останалите са на ФИФА. Всяко решение трябва да получи 6 гласа, за да бъде прието. Всички членове на борда трябва да присъстват на заседанието.

В същото време друго предложение за подобряване на възприемането на VAR от зрителите дойде от австралийското първенство. В мача “Аделаида” - “Сидни” 2:3 съдията Крис Бит показа 6 жълти картона и взе три спорни решения. След мача той в пряк ефир по телевизията, предаваща срещата, обясни подробно всяко от тях, съпровождайки всичко с кадри от VAR.

В неделя австралийската федерация премина на следващото ниво: по време на мача “Сидни” - “Мелбърн” 2:1 съдията Кърт Армс показа жълт картон на защитника на домакините Райън Грант, грубо фаулирал съперников нападател.

След съвещание с асистента си по видеонаблюдението реферът отиде до екрана край тъчлинията и след малко смени решението си, като изгони директно грубияна. Интересното е, че разговорът на двамата съдии се излъчваше директно и милиони зрители разбраха на секундата доводите за промяната. Сега австралийската федерация иска това да стане постоянна практика.