Дори и най-големите футболни звезди са безсилни пред неумолимия ход на времето. През 2019 г. много любимци, радвали ни през последните 2 десетилетия, прекратиха кариерите си. "Тема Спорт" ви предлага символична eдинайсеторка на отказалите се.

Важно е се направи следното уточнение. През миналата година официално казаха "стоп" две световни звезди - Димитър Бербатов и Диего Форлан. Те обаче не попадат в списъка, защото за разлика от останалите не са имали официално участие през 2019-а. Бербо за последно игра за индийския Керала Бластърс през февруари 2018 г. Форлан пък не е излизал на терена в официален мач от май същата година с екипа на хонконгския Китчи. И докато благоевградчанинът все още избира житейския си път след края на кариерата, то уругваецът се хвърли в треньорското поприще, поемайки местния гранд Пенярол.

ПЕТЪР ЧЕХ

Именитият вратар сложи край на кариерата си на 37 г. Последният му двубой бе уникален - финал в Лига Европа. С Арсенал загуби с 1:4 от бившия си отбор Челси, но това не отнема от блясъка на този изключителен футболист. В кариерата си чехът, станал емблематичен с шлема на главата заради тежка контузия през 2006-а, е играл за Хмел, Спарта Прага и Рен. Но с Челси постигна най-големите си успехи - спечели Висшата лига (4 пъти), Шампионската лига (2012) и Лига Европа (2013). Чех държи рекорда за най-много "Златни ръкавици" - 4 (заедно с Джо Харт), за най-много сухи мрежи във Висшата лига - 202, в това число и за един сезон - 24 (2004/05). Той обаче не приключи със спорта и през октомври подписа с втородивизионния английски хокеен тим Гилфорд Финикс...


АШЛИ КОУЛ

Още едно познато име от Висшата лига сложи край на кариерата си. Левият бек Ашли Коул (39) за последно игра за подвизаващия се в Чемпиъншип Дарби Каунти, където бе част от тима, воден от бившия си съотборник Франк Лампард. Записалият 107 мача (рекорд за краен защитник с екипа на Трите лъва) за Англия бранител е носил още екипите на Арсенал, Кристъл Палас, Челси, Рома и ЛА Галакси. Коул спечели 3 пъти Висшата лига с Арсенал (2) и Челси, като бе част от непобедимия отбор на топчиите. Ашли ликува цели 7 пъти с ФА къп (Арсенал-3, Челси-4), като заедно с Чех има в колекцията си Шампионска лига и Лига Европа. Коул бе женен за певицата на Girls Aloud Черил Туиди, но след многобройните му изневери бракът им се разпадна.

КЛАУДИО МАРКИЗИО

Бившият полузащитник на Ювентус изненадващо сложи край на кариерата си през есента. Той го направи едва на 33 години. През 2018-а италианецът напусна Ювентус след 13 сезона в клуба, превръщайки се във втората емблематична фигура за бианконерите, след Алесандро дел Пиеро. Клаудио изкара една неуспешна кампания в Зенит Санкт Петербург, преследван от контузии, след което реши, че приключва с футбола. Маркизио спечели 7 пъти поред скудетото (2012-18) и бе част от състава на Старата госпожа и в Серия Б след скандала Калчополи (2006). В последния си сезон макар да няма сериозен принос, все пак спечели и титлата на Русия. Клаудио има 55 мача и 5 гола за Италия, върхът му е второто място на Евро 2012.

БАСТИАН ШВАЙНЩАЙГЕР

С края на сезона в МЛС дойде и друго отказване - това на Бастиан Швайнщайгер (35). Германецът прекара последните 2 години в Чикаго Файър, където промени позицията си от дефанзивен полузащитник на централен бранител. Най-добрите му дни преминаха в Байерн, където попада 14-годишен. Комбинацията от местно момче и сърцатият му стил бързо го превърнаха в любимец на баварските фенове. Те дори му простиха "изневярата" в Манчестър Юнайтед (2015-17), но на "Олд Трафорд" бе далеч от най-добрите си дни. Басти успя да спечели 8 титли в Бундеслигата и 7 Купи на Германия. Швайнщайгер е световен шампион от 2014 г. с Бундестима (124 мача и 24 гола. Все пак съпругът на Ана Иванович не остана капо и с Юнайтед, след като вдигна ФА къп (2016).

ШАВИ ЕРНАНДЕС

Един от най-обичаните футболисти, надарен с изключителна техника и невероятен поглед, Шави (39) окачи бутонките на пирона. Магическият халф бе двигателят зад успехите на Барселона в края на миналото и началото на настоящото десетилетие. Той напусна каталунците през 2015-а след 17 години в клуба. Последните 4 прекара в Ал Сад, където помогна за развитието на футбола в Катар, а в момента е треньор на тима. Шави спечели 8 титли от Ла Лига, както и 3 пъти Купата на краля. Испанският маестро ликува 4 пъти с Шампионската лига. Неподражаемият №6 е световен шампион с червените фурии (2010), както и двукратен европейски (2008, 2012). Поне веднъж заслужаваше "Златната топка" във време, когато Меси и Роналдо си я предаваха един на друг.

ФЕРНАНДО ТОРЕС

Звездният нападател от силните години на Испания - Фернандо Торес (35), също се оттегли. Безпощадният стрелец с детинско лице и прозвището Хлапето е легенда на Атлетико М, след което остави ярка следа в Ливърпул, за да разочарова в Челси и Милан. За последно игра в японския Саган Тосу, където сложи край на кариерата си. Интересен факт е, че Торес така и не успя да стане шампион на някоя страна, въпреки че е играл за грандове. Хлапето обаче спечели Шампионската лига с Челси, както и Лига Европа със сините и повтори упражнението с любимия си Атлетико Мадрид (2018). Фернандо вкара гола срещу Германия (1:0), с който короняса Испания на Евро 2008. Две по-късно ликува и със световната титла в ЮАР и континенталната (2012) в Полша и Украйна.

ДАВИД ВИЙЯ

В Япония приключи кариерата и на рекордьора по отбелязани голове за Испания - Давид Вийя. Той каза "стоп" с екипа на Висел Кобе, при това вдигайки Купата на императора. Астуриецът е недостижим с 59 попадения за червените фурии. Професионалната си кариера започва в местния Хихон, след което облича екипите на Сарагоса, Валенсия, Барселона, Атлетико Мадрид, Ню Йорк Сити, Мелбърн Сити и последния му - Висел Кобе. Давид спечели 3 пъти Ла Лига с Барселона (2) и Атлетико М, както и веднъж Шампионската лига с каталунците (2011). Вия бе с ключово участие за испанските триумфи на Евро 2008 и Мондиал 2010, контузия го спря да ликува и на Евро 2012. С 9 гола той държи националния рекорд на световни финали.

УЕСЛИ СНАЙДЕР

Още един изключителен футболист, спечелил много трофеи в кариерата си и оставил ярка следа. Уесли Снайдер (35) започна в Аякс, след това кариерата му премина в Реал Мадрид, Интер, Галатасарай и Ница, за да приключи в катарския Ал Гарафа. Креативен и техничен полузащитник, с чудесен поглед върху играта и точен пас, холандецът е ставал шампион в 4 страни - освен у дома, още в Испания, Италия и Турция. В допълнение към това с нерадзурите бе с решаващ принос за спечелването на историческия требъл през 2010 - титла, Купа на Италия и Шампионска лига. С Холандия Снайдер два пъти остана в подножието на световния връх - втори (2010) и трети (2014). Със 134 мача Уесли държи рекорда за оранжевите.


АРИЕН РОБЕН

Емблематичното дясно крило със силен ляв крак изненада всички през лятото, обявявайки края на кариерата си. Ариен Робен (35) игра последно за Байерн, като бе и важна част от състава. Всички очакваха, че той ще продължи в Китай или САЩ, не липсваха оферти и от Европа, но той реши да си тръгне, когато е на върха. Ариен започна в Грьонинген, след което заблестя в ПСВ, Челси и Реал Мадрид. Но в Байерн (2009-19) се превърна в един от най-добрите футболисти в Европа. С лалетата е втори (2010) и трети (2014) в света. Робен също е ставал шампион в 4 страни - Холандия, Англия, Испания и Германия. Името му е записано със златни букви в историята на Байерн. С мюнхенци не само спечели 8 титли и Шампионската лига, но с Франк Рибери оформиха знаков дует по крилата.

РОБИН ВАН ПЕРСИ

Трети офанзивен футболист от Холандия реши да каже "стоп" през 2019 г. Робин ван Перси (36) избра краят да бъде там, където всичко започна - във Фейенорд. С тима от Ротердам вдигна и единствения си международен трофей - Купата на УЕФА (2002). Именитият нападател игра още за Арсенал, Манчестър Юнайтед и Фенербахче. Дълги години Робин преследваше първата си титла, като успя да я спечели едва с Манчестър Юнайтед през сезон 2012/13 г. Той бе и в състава на оранжевите на световното първенство през 2010 г., когато взе сребро. Четири години по-късно остана с бронз и отбеляза един от най-красивите голове на мондиали - срещу Испания (5:1). Ван Перси единствен е спечелил "Златната обувка" за голмайстор във Висшата лига два поредни сезона с различни отбори.

САМЮЕЛ ЕТО'О

Камерунецът остави зад гърба си блестяща кариера. Самюел Ето'о (38) започна в Реал М, но там не го оцениха и направи име в големия съперник - Барселона. С каталунците спечели най-значимите си трофеи. След това игра на ниво в Интер, после носи екипите на Анжи, Челси, Евертън, Сампдория, Анталияспор, Коняспор и СК Катар, който се оказа и последният му отбор. Ето'о бе с важен принос за 3 титли на Испания, както и за 2 триумфа в Шампионската лига (разписа се във финалите), но така и не убеди напълно Пеп Гуардиола. Самюел си го върна с Интер през 2010-а, като детронира еврошампиона, след като бе разменен с Ибрахимович. Камерунецът два пъти спечели Купата на Африка и държи рекорда по голове (56) за неукротимите лъвове. Четири пъти е избиран за №1 на Черния континент, с толкова е само Яя Туре.