Едва ли някога ви е хрумвало да гледате първенството в Беларус на живо по телевизията. Ала в този момент на криза, това е единственото първенство, което продължава да се играе. В Европа футболът е спрял, но според президента на Беларус, Александър Лукашенко, страхът от COVID-19 е "психоза", а той препоръчва хората да се пазят от него "с водка и сауна".

И докато целият свят започна да се вълнува малко повече от това не толкова известно първенство, феновете в Беларус обмислят да се откажат от това да ходят на стадионите, тъй като се страхуват за здравето си.

На 28-ми март, когато бъдещето нито на футболните първенства в Италия, Англия или Испания, нито на Евро 2020, нито на Олимпийските игри или Формула 1 не бе ясно, в Беларус футболните страсти кипяха. На 5 април вече почти целият свят е под блокада - в Беларус обаче хората се разхождат спокойно по улиците, броят на заразените рязко се покачва.

Президентът не вижда никакъв проблем, но футболните фенове са скептични

"Италианците се смяха на вируса и го пренебрегваха в началото, но след това стана все по-зле и по-зле и се превърна в катастрофа. Страхувам се, че отношението на нашите власти ще доведе до същия резултат", казва Алекси Калашук, фен на "Динамо Минск", пред BBC.

"Най-вероятно президентът е решил, че е най-добре да се преструва, че нищо не се случва", допълва той.

Александър Бубнов, фен на "Динамо Брест" е на противоположно мнение. Той продължава да ходи на мачове.

"Не искам да оставям клуба без подкрепа. Искам да му покажа моята любов и въпреки всичко - ще остана с него до края. Може би ви звучи като лудост, но това е моят избор", категоричен е той.

В нормални времена, мачовете в Беларус са излъчвани само на местно ниво. След като остава единственото първенство, което действа в момента, 11 държави, сред които и България, започват да излъчват мачовете.

"Мисля, че Роналдо и Меси сега завиждат на футболистите в Беларус, защото само тук можем да играем футбол. Не е лесно да играем, но какво друго можем да направим? Когато приключим с тренировката, аз се прибирам вкъщи и си стоя вкъщи, защото е опасно да съм навън", казва Елис Бакай, нападател в "Динамо Берст".

На стадионите, през говорителите все пак се разпространяват предупреждения, онези, които кихат или кашлят, да покриват устата и носа си с лакътя си. Факт е, че с всеки мач публиката става все по-малка и по-малка.

"Разбира се, че ще е най-добре да прекратим първенството, както в цяла Европа. Трябва да го направят, за да могат да отидат феновете на мачовете по-късно. Не като сега - с полупразни трибуни и малки агитки. Да, феновете се страхуват от вируса, страхуват се да не се разболеят", казва Бубнов. В онлайн пространството много от тях призовават всички да си останат вкъщи и да гледат мача по телевизията.

"Решихме да спрем да ходим на мачове, защото става все по-лошо и по-лошо от ден на ден. Изглежда странно, когато целият свят е под карантина, ние да сме единствената страна, която се преструва, че нищо не се случва", категоричен е Калашук.

Нели Христова, Dnes.bg