Бившият нападател на Левски Петър Курдов коментира пред "Тема Спорт" загубата на сините от Славия. Той засегна и друг теми, свързани с тима.

Г-н Курдов, защо Левски за­губи от Славия насред "Гере­на"?
- Показаното на терена е ко­щунство спрямо публиката на Левски, като се има предвид какво тя направи и продължава да прави за клуба. Това, което се дава като продукция, не устройва никого. Левски игра страхливо и боязливо през пър­вото полувреме, независимо че водеше с 1:0. На "Герена" не мо­жем да излизаме с един нападател. Паулиньо го нямаше цял мач... Мисля, Георги Тодоров подходи неправилно. При 1:0 се изпусна моментът за натиск и втори гол, с който да се реши мачът.

Загубата може да коства участие на отбора в евротурнирите...
- С оглед на това, че Тити Папазов и Наско Сираков са в клуба, си мислех, че отборите сами ще падат на "Герена", но това не се случва въпреки зама­ха, с който говори Папазов. Оза­дачавам се от един факт - Левски не би Локо Пловдив за купа­та, а онзи ден Тити, прегърнат с Крушарски, се радва все едно той е спечелил трофея. Това е недопустимо. Може да кажете, че задълбавам нещата в тру­ден момент, но може ли футбо­листите на Левски да играят с червени обувки? По наше време треньорът Христо Младенов се появи с червена грейка на "Ге­рена" и публиката щеше да го утрепе - едва го извадиха жив през тунела. А сега явно не знаят къде се намират. Да сте видели в ЦСКА да носят сини бутонки? Това са малките неща­та, които бутат голямата ра­бота.

Как си обяснявате факта, че чужденците в пореден дву­бой изневеряват - сам казах­те, че Паулиньо нищо не е играл?
- Чужденците са обидени, за­щото от доста време не са взимали заплати, а и не се знае дали ще си ги получат. Каквото и да си говорим, става въпрос за пари. При първия гол скочиха трима, а нападателят на Сла­вия Ивайло Димитров вкара с глава - абсолютно недопусти­мо. Паулиньо, Мазурек - те са си изпели песента. Не знам този пумпал Мазурек кой го е довел, да не говоря за другите. И то говорим за играчи със заплати от по 15-20 хиляди евро. Кой е подписвал такива договори? Новият мажоритарен собстве­ник декларира, че в бъдеще ще разчита на наши юноши - ми­сля, че това няма как да се случи. Според мен акцентът пак ще е върху чужденци, защото надали някой толкова дълго ще ги трае да обиграват отбор. 

Но не е ли дошло това вре­ме - за млади родни играчи, още повече че клубът е пред фалит?
- Имаме голяма школа, но се вижда, че юношите не са узре­ли за голям футбол. Има епизо­дични загадки от 1-2 момчета. Последното талантливо поко­ление бе набор 1988 година, но бе разпиляно като пилци. В мо­мента кашата е пълна и дано новите мажоритарни собстве­ници се оправят. Бих посъве­твал Папазов да спре да дава интервюта, защото не е фут­болен човек и да остави този, който разби­ра от игра­та, да дава мнения. В противен случай ставаме за смях. Колкото до отбора -виждат се сърдити играчи, кои­то не са взи­мали пари. Такива, кои­то не осъзна­ват за кого играят. 

Бяхте поддръжник на Петър Хубчев, правилна ли бе смяната му?
- Не. До него може би трябва­ше да бъде сложен някой по-опи­тен левскар - на първо четене се сещам за Стефан Аладжов. Но никой не се интересува от по-възрастните и знанията им. Бих искал да попитам кои са прия­телите на Наско Сираков в Лев­ски? Освен Тити Папазов има ли някой от съиграчите му, с кои­то стана известен? Има ли приятели, които е поканил в управлението на клуба и да по­каже, че иска нещо да се случи? Левски има толкова хора с бо­гат опит, къде са те? Велев, Мишо Вълчев, Гибона - няма та­кива фигури на "Герена". Защо той страни от такива като нас. На Левски му трябва силен екип от собствени кадри. Не прие­мам и факта, че Хубчев бе осво­боден, а в касата няма пари - и на него ще се дължат неустой­ки, както и на хората от щаба му. Навремето така бутнаха трибуната, без да имат в джо­ба една стотинка - сега още имаме дългове.

Сега най-важно изглежда оцеляването на Левски...
- Дано да намерят сред­ства, пожелавам им го. Не съм ги бил през устата да казват големи приказки - такива изли­заха от Папазов, но до момен­та нищо не се случва. Но искре­но им пожелавам да успеят. За­щото към момента продукция­та е слаба, купа отново няма, а и евротурнирите са под въ­прос. Имам много питания, но темата в момента е много парлива. Сега не е време да се гледа кой прав и кой крив, а та­кова за намиране на финанси, за да го има Левски.