Една от най-добрите гимнастички в България в момента - Катрин Тасева призна, че след година и половина ще я очакват нови предизвикателства в живота. Тя планира да сложи край на кариерата си след олимпийските игри в Токио догодина, пише "Тема Спорт".
 
Това сподели самата гимнастичка пред лекоатлетката Карин Околие. 21-годишната грация от Самоков даде интервю за блога на спринтьорката, в което признава, че се вижда още малко време в професионалния спорт, след което ще се насочи в друга сфера.
 
"Най-дълголетните гимнастички са около 30-годишни, но това са изключително редки случаи. Най-често кариерата приключва на 23 години максимум. Плюсовете на спорта са дисциплината, на която се учиш от много ранна възраст. На 12 пристигнах напълно сама в София и това помогна за изграждането на характера ми.
 
От друга страна, си лишен от нормално детство - не играеш навън, а тренираш в залата. Времето ти е изключително ограничено. Друг минус са тежките натоварвания. Художествената гимнастика е спорт, който върви с много травми. Да си имал успешна кариера и да си взел всичко от спорта на 23 г. обаче означава, че те чака нов живот, в който имаш времето да се развиваш и в друга сфера. Несъмнено е трудно и тежко, но няма друг път нагоре смятам и в другите спортове.
 
Тренировъчната ми седмица включва два полудена, в които тренирам до обяд, а всички останали дни тренирам двуразово. Събират се по 8 часа на ден, което е напълно нормално. За мен най-тежка е борбата с килограмите. Понякога ми се хапват по-калорични неща, но се боря силно с това. Знам, че няма да съм винаги гимнастичка.
  
Цялата приказка ще продължи още година и половина, след което ще имам свободата да си хапвам каквото и когато поискам. Сега е моментът, в който трябва да съм във форма. За тези години не съм изградила една и съща система на хранене. Постоянно я променям и включвам нещо различно, но едно е неизбежно - глад и воля.
 
Имам навици като това да не пропускам закуска, но когато се налага - пропускам вечеря. Храня се много внимателно и съобразно", споделя Тасева.
 
Тя допълва, че на състезание се представя по-добре, отколкото на тренировка, а причината за това е, че характерът й е на роден състезател, а не просто на спортист.
 
Грацията ще участва от днес до неделя на Световната купа в Баку. Тя ще представя България там заедно с Боряна Калейн, като това е последният кръг от престижната верига. В азербайджанската столица ще бъде и националният ни ансамбъл.