Левски победи Марек с 4:0 в мач от 22-ия кръг на „А” група. По този начин „сините” свършиха своята работа и утре ще стискат палци на ЦСКА да не загуби от Ботев в Пловдив, за да влязат в първата шестица.

Възпитаниците на Стойчо Стоев събраха 34 точки и изместиха „канарчетата” от заветната позиция. Те са с 33 т., което означава, че ще гонят задължителна победа над „армейците” в дербито на кръга.

Столичани решиха всичко в своя полза още през първото полувреме, когато взеха аванс от 3:0. Над всички беше капитанът Владимир Гаджев. Националът се отчете с два гола, а преди него Антонио Аниете откри резултата. Испанецът също се представи превъзходно, след като асистира с пета за второто попадение на Гаджев.

Стойчо Стоев започна мача с Лукаш Гигевич, а Валери Домовчийски остана на резервната скамейка. Емил Нуни замени на левия бек контузения Веселин Минев, а Боян Йоргачевич застана на вратата за сметка на Пламен Илиев.

В състава на Марек също имаше няколко изненади. Опитните Еньо Кръстовчев и Крум Бибишков започнаха от скамейката, а на върха на атака стартира новото попълнение Рангел Абушев.
 



В началните минути столичани диктуваха играта изцяло, но гостите се защитаваха отлично и не позволиха опасно положение пред вратата на Емил Михайлов. В 12-ата минута Бедоя се опита да застраши стража на Марек, след като стреля от границата на наказателното поле, но твърде леко.

След четвърт час игра „сините” откриха резултата. Тогава Божидар Краев шутира фронтално срещу вратата, Михайлов не се намеси сигурно и изпусна топката. Тя попадна в Гикевич, който от аутлинията с пета намери Аниете и испанецът изведе домакините напред – 1:0.

В 21-ата минута и Либан Абди се разписа след хубав извеждаш пас на Аниете. Попадението обаче беше отменено от главния съдия Александър Костадинов, тъй като новото попълнение на Левски беше в засада. След почти час игра и Боян Йогачевич се наложи да се намесва. Вратарят плонжира и хвана центриране на играч на дупничани.

В края на първото полувреме Гаджев се развихри. В 38-ата минута Михайлов спъна Гикевич, но вместо дузпа, реферът отсъди фаул на границата на наказателното поле. Зад топката застана капитанът на Левски, който с безпощаден удар вкара за 2:0.

3 минути преди края на полувремето той направи преднината на „сините” класическа. Гаджев и Аниете направиха двойно подаване, като испанецът му върна с пета, след което националът с прехвърлят шут от пеналта отново матира Михайлов за 3:0.

Само 2 минути след подновяването на играта Левски поведе с 4:0. Роман Прохазка навлезе в наказателното поле и намери Либан Абди, който от малък ъгъл с мощен удар вкара първия си гол за „сините” – 4:0.

След това домакините значително намалиха темпото и след около час игра Гикевич пробва акробатичен изстрел със задна ножица, но той не се получи добре. После Аниете на няколко пъти не успя да вкара, а в 70-ата минута удар на Стефан Велев попадна в ръцете на Михайлов. До края двата отбора буквално доиграха мача, не се случи нищо интересно и той приключи при резултат 4:0 за Левски.

Левски – Марек 4:0

Голмайстори:

1:0 Аниете (15)

3:0 Гаджев (39, 42)

4:0 Абди (47)

Левски: 29.Боян Йоргачевич, 15.Роман Прохазка, 5.Борислав Стойчев, 3.Аймен Белаид, 31.Емил Нину (65-Орачев), 10.Мигел Бедоя, 45.Владимир Гаджев (60-Велев), 12.Божидар Краев, 7.Либан Абди, 20.Антонио Аниете (76-Домовчийски), 9.Лукаш Гикевич

Треньор: Стойчо Стоев

Марек: 1.Емил Михайлов, 13.Борислав Николов, 3.Емил Виячки, 5.Мартин Кавдански, 8.Мартин Димитров (65-Петков), 4.Илиян Гаров, 10.Димитър Петков, 14.Александър Манолов (75-Диков), 20.Димо Атанасов, 18.Златко Бонев (59-Василев), 19.Рангел Абушев

Треньор: Тенчо Тенев

София, ст.: "Георги Аспарухов"

Съдия: Александър Костадинов

Жълти картони: Манолов, Бонев, Кавдански, П. Петков (Марек)