От утре. Така Петър Хубчев по-скоро отбива непрекъснатите въпроси – кога да чакаме новини за още попълнения. Това е като онези закачливи табелки в магазини и кръчми – на вересия от утре. Тоест – никога. На треньора на Левски му омръзна да откровеничи с „нямаме хора“, защото ясно му се показва, че сиренето е с пари. А причините за закъсняващата като цяло селекция са поне единайсет. Ето десет от тях.

1. Плавното влизане на новите собственици.
Ясно бе, че новият силен човек Васил Божков няма да прави шампионска селекция с летящ старт, с всички условности на това понятие. Придобиването на акциите на Левски не стана от днес за утре. И нека приемем, че той все още опипва почвата.

2. Недоверие
Много е вероятно Божков да си е направил планове да харчи пари за футболисти едва когато окончателно се увери, че средствата се харчат разумно. На първо време новото ръководство има необходимост от кратък период от време, в който да се увери в качествата на всеки един от оперативното ръководства на „Герена“. В момента нито Павел Колев е добре познат като начин на действие, нито така нареченото скаутско звено е познато с някакви чудеса от храбри трансфери в последните години, нито път някой може точно да каже дали Петър Хубчев има широки пръсти. Или просто иска да има много материал за работа.

3. Треньорската смяна
Със сигурност новите собственици са се почувствали подведени, няма значение от кого, при съветите за назначаването на треньора Георги Дерменджиев. И след като доверието от него беше снето доста рано, още през март, няма как собствениците изведнъж да освободят доведените от него футболисти и да купят други. Макар че се направиха немалко усилия и в двете посоки.

4. Късно назначаване на спортен директор
В Левски прекалено много се забавиха с назначаването на човек, който да е пряко отговорен за селекцията. Павел Колев няма как да е навътре в тази деликатна материя, която изисква специфични познания, а и доста нюх и усещане на пазара. Не е ясно и дали Ивайло Петков бързо ще си спечели такъв имидж, че като тропне на вратата на Павел Колев, той бързо да осигури средства за нови играчи. И Гошо Дерменджиев няколко пъти, и Петър Хубчев също нееднократно казваха, че искат колкото се може по-скоро да имат над себе си спортен директор. Е, сега вече такъв има, но той, както се казва, встъпи в длъжност в движение.

5. Агенти
Досега няма ярко изразен футболен агент, който да вземе някаква част от входящите трансфери на сините. Дори близкият до треньора мениджър Мустафа Майес не е в обращение. Липсва такъв, който с оторизацията на собственика да застане на входа и на изхода на трансферния процес. А може би сега се опипва почвата кой агент заслужава по-сериозно доверие. В предишни години Васил Божков бе нещо като шеф, или хайде да го наречем партньор в мениджърската агенция „Танев, Сираков и Ко“, така че е наясно как стават нещата в тази сфера.

6. Лудогорец
Има и друг момент. Лудогорец от години задава изключително високо финансово темпо на трансферния пазар и това донякъде отдръпва конкуренцията от намерения да съперничи със скъпи покупки. Левски и ЦСКА-София колкото и да се напъват към този момент, едва ли в следващите 2-3 години ще изхарчат за едно лято 3-4 милиона евро за нови играчи, отделно от това комисиони на агенти и след това високи заплати на новите. Конкретно Левски, същото важи и за ЦСКА-София, ще развържат кесията, когато станат шампиони. Тоест, когато може да вземе 2-4 милиона евро приходи от участие в евротурнирите. Докато Лудогорец е първи, ще купува много скъпо, защото иначе няма шанс. Левски не е такъв проект.

7. Дългове
Трийсет милиона лева задължения, обявени при смяната на собствеността, със сигурност не обуславят рог на изобилието при селекция. Досега по неофициални данни към различни държавни структури и частни кредитори са погасени около една трета от голямата сума. Може би това ще се промени, когато един ден оставащата сума за разплащане стане под 10 милиона лева.

8. Преструктуриране
Вероятно след като Левски бъде преобразуван окончателно и юридически с дъщерни и други дружества, ще се появи и избистрена дългосрочна стратегия за селекция. Сега се получи интересна ситуация, при която на предишния собственик му се искаше да продаде Обертан за милион евро в Турция и да вземе последно десет, а парите постъпиха в Левски малко след като Спас Русев си тръгна. Ревизията и скенера на банковите сметки и парите, които са постъпвали в тях от различни спонсори и под различна форма, не са били по вкус на новото ръководство. И няма как в тази какофония от какви ли не разплащания да се омешат и парите за селекция.

9. Инфраструктура
Предстои съвсем скоро да видим обемите на анонсираните инвестиции в база и инфраструктура. Половината стадион, особено сектор В, е грохнал. На този етап няма ясна цел дали ще се достроява „Герена“ със солидни трибуни, или ще са някакъв тип британски конструкции, близо до игрището. Или пък ще се изсипват средства в партньорство с държавата за нов стадион „Раковски“. Докато това не бъде изяснено, не трябва да чакаме високи нива на селекцията в Левски.

10. Школа
Изпълнителният директор Павел Колев в началото съобщи, че клубът смята да вдигне с няколко процента бюджета за издръжка на детско-юношеската школа. Отскоро тя е с изцяло ново ръководство след раздялата с Даниел Боримиров. И нова структура и правила. В следващите месеци школата ще погълне доста средства, докато що-годе започне да работи по европейски модел. Започна изграждане на нови терени, предстои ремонт на общежитие и други подобрения.

Желю Станков/Тема Спорт