Фондация „Тракия“ алармира за опасно изземане на ценностите от колекцията на Васил Божков, съобщава Dnes.bg.

Прилагаме цялата позиция:

„В 9:30 ч. днес, представители на властите започнаха изземването на регистрираните и абсолютно законни предмети от колекция Васил Божков. Прокуратурата продължава със своеволията и незаконните си действия, целящи да разрушат културно-историческото ни наследство.

Въпреки многократните сигнали от страна на Фондация „Тракия“ и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна.

Уточняваме, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали  сав редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация.

Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона. До днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застрахаовани за над 125 000 000 евро.

По думите на представител на прокуратурата, присъстващ в сградата на музея, предметите се взимат „за проверка на тяхната документация“. В подобни действия прозира ясната и безпардонна цел на властите Колекцията да бъде взета на всяка цена, независимо, че няма нито едно законово основание за това. Проверка на вече многократно проверявани документи не предполага физическото изземане на предмети с подобна стойност и не може да бъде оправдано по никакъв начин.“, завършва позицията си Фондация „Тракия“.